facebook.com

Karlovac prvo mjesto u Hrvatskoj u kojem se prijava djece obavlja automatski

Zahvaljujući pilot projektu e-novorođenčad, djeca rođena u karlovačkoj Općoj bolnici prva su u Hrvatskoj čije se prijave u maticu rođenih, evidenciju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i evidenciju boravišnih prijava obavljaju automatski, elektronskim putem iz rodilišta, bez da roditelji obilaze šaltere, doznaje se na odjelu ginekologije i porodiljstva.

Voditelj tog odjela Željko Štajcer potvrdio je Hini da je ovih dana u karlovačkoj Općoj bolnici kroz pilot projekt e-novorođenčad, u sklopu kojeg bolnica sama prijavljuje rođenu djecu, prijavljeno prvih 52-oje novorođenčadi, a namjera je da se nakon uhodavanja tog projekta u Karlovcu takav postupak počne primjenjivati u čitavoj Hrvatskoj.

Ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec najavila je da će nakon Karlovca projekt e-novorođenčad već narednog mjeseca krenuti u Šibeniku, potom u Slavonskom brodu, Zaboku, KBC-u “Zagreb”, Kliničkoj bolnici “Merkur”, a do kraja godine bit će u primjeni u pola rodilišta, odnosno u svim bolnicama čija rodilišta imaju dovoljno razvijen elekronički sustav.

 

  • “Sustav se u Karlovcu dobro pokazuje. Prijavljeno je prvih 52-oje djece, od kojih njih 32-oje već ima i svoj OIB. Sve to donosi veliku korist za roditelje i sustav zdravstva koji dijete prati od rođenja”, rekla je Prenđa Trupec.

 

Štajcer pojašnjava da se podaci o rođenju djeteta elektroničkim putem šalju u e-maticu, a onda putuju u Zavod za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo uprave, Zavod za javno zdravstvo i pedijatru.

Medicinska dokumentacija vodi se na ime djeteta

Dijete odmah dobije svoj broj u HZZO-u, a za razliku od dosadašnje prakse, medicinska dokumentacija, procjepljivanje i eventualne operacije i terapije ne vode se više na ime majke nego na ime djeteta kao zasebne osobe.

Zahvaljujući tom projektu roditelji više neće u čekaonicama gubiti vrijeme na prijavljivanje djeteta, a velika prednost osjetit će se u ambulantama pedijatara i liječnika obiteljske medicine jer će djeca automatski dobiti i svoj elektronički karton preko kojeg će se na djetetovo ime od rođenja evidentirati razni postupci, primjerice cijepljenja. S obzirom da elektronički karton sadrži sve podatke o djetetu, uključujući i tijek poroda, roditelji se više neće trebati brinuti, primjerice, zbog gubitka dokumentacije.

Nakon e-prijave novorođenčeta kompletiraju se svi podatci elektronskim putem pa se više neće morati duplicirati pretrage i nalazi koje roditelji zagube, rekao je Štajcer.

Roditelji u postupku prijave moraju samo dati ime djetetu

No, uz sve prednosti postoji i jedna “slatka briga”, a to je da će roditelji imati manje vremena za odlučivanje o imenu djeteta. Pravovremeno davanje imena djetetu je, kaže Štajcer, jedino što će roditelji morati učiniti u postupku prijave djeteta.

U Karlovačkoj bolnici već tri godine započinju se provoditi gotovo svi elektronički pilot projekti, što Karlovčanima donosi niz pogodnosti – od e-recepata i e-uputnica u laboratorije s elektroničkim povratom nalaza do e-naručivanja, e-uputnica i e-otpusnog pisma. Još se razvija projekt e-nalaza prema bolnici, a od ove godine kreće projekt a-5 uputnica, u sklopu kojeg će liječnici elektronski dostavljati specijalistima dokumentaciju, koju pacijenti više neće morati osobno donositi.

U posljednje tri godine u sustav je uvedeno stotinjak raznih projekata, od najširih u primarnom zdravstvu, primjerice praćenja broja trudnoća do specifičnih projekata posebnih namjena, primjerice kontrole praćenja propisivanja i potrošnje antibiotika.

Komentiraj