Karlovac: Predstavljen prsten s Kristovim monogramom iz trećeg stoljeća

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nakon što je za nedavne “Noći muzeja” u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu, u Karlovcu, postavljena vitrina s arheološkim izlošcima kao dio akcije “Muzej u gostima”, kustos Gradskog muzeja Karlovac, arheolog Lazo Čučković u četvrtak je održao i predavanje o ranokršćanskim nalazima u Pokuplju.

Rektor Nacionalnog svetišta Antun Sente najavio je da tim predavanjem počinje ciklus kulturnih događanja koji će se ubuduće održavati u velikoj dvorani Pastoralnog centra.

Povjesničar Milan Kruhek je za izložene radove rekao kako su važna “kopča razumijevanja” prisustva kršćanskih zajednica u kontinentalnoj Hrvatskoj, ali je i upozorio da ta nalazišta ipak nisu dovoljno istražena kako bi se dobio i dokazao širi povijesni ranokršćanski kontekst.

Najvrijedniji nalaz je prsten s kršćanskim simbolima, datiran na treće stoljeće, nađen je na lokalitetu špilje Vrlovka, kao grobni nalaz. Na prstenu je dupli križ koji je vlasnika, kršćanina štitio od mogućeg progona.

“Na prstenu s Kristovim monogramom jedan križ predstavlja smrt, to je latinski križ, a drugi s krugom predstavlja križ sunca, tako mu je i službeni naziv, te prsten predstavlja ciklus života i smrti”, rekao je Čučković.

Tu su još i kopče, iz Ozlja, Kiringrada i Logorišta, te ključ s križićem iz Vrlovke, kao i nekoliko novćića iz vremena Dioklecijana.

Komentiraj