Dvije četverodnevne manifestacije za srednjoškolsko filmsko stvaralaštvo svečano su otvorene u utorak u Karlovcu.

Ispred gradskog kazališta Zorin dom otvorena je 21. Filmska revija mladeži, na kojoj se predstavlja domaća godišnja produkcija, i Four river film festival (FRFF), na čijem su programu filmovi iz svjetske konkurencije.

Koordinatorica obiju manifestacija Marija Ratković Vidaković, rekla je u ime Hrvatskog filmskog saveza (HFS) da je zadnjih deset godina, otkada je organizator manifestacije Kino klub Karlovac, taj grad postao važno odredište filmskog stvaralaštva za mlade, jer da nema kontinenta s kojeg mladi filmaši ne dolaze u Karlovac.

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić, koji se ranije i sam bavio filmom, rekao je da nema političkog događanja na kojem, baš kao i u filmskom stvaralaštvu, ne bi bilo problema sa zvukom ili rasvjetom, ali se ti problemi s mnoštvom trikova i improvizacija uvijek nekako riješe.

Amerikanac Marc Price rekao je da će se “veliki” žiri u odlučivanju o pobjedniku više rukovoditi pričom, temom, karakterom snimanja filma, a manje tehničkom kvalitetom.

U ime selekcijske komisije filmski kritičar Boško Picula rekao je Hini da je ove godine pristiglo 594 filma, te da su za službenu konkurenciju i prikazevanje odabrana 73 rada.

Selektori su se složili oko stava da je ove godine na Reviji najviša produkcijska razina ikad, kazao je Picula i dodao da je u domaćem stvaralaštvu nastao veliki skok.

Vidi se sustavnost rada autora i njihovih mentora, zrelija je gluma, a teme su dublje, čak i mračnije, provokativnije i zrelije, s dosta psihologiziranja, rekao je Picula.

U međunarodnoj konkurenciji sudjeluju autori iz velikog broja zemalja, po prvi put i s Kosova, te su uz grupe iz Danske, koje su dominirale po kvaliteti prijašnjih godina, sada kvalitetom odskočili mladi američki autori.

Bilo je godina kada su najbolji bili animirani radovi, pa i eksperimentalni ili dokumentarni, a ove su godine odskočili igrani filmovi. Karlovački je festival specifičan po tome, rekao je Picula, što su tu zastupljeni svi rodovi, žanrovu, pa i kombinacija žanrova u kategoriji otvoreni ili eksperimentalni film. Ponekih godina dominirali su animirani filmovi, ponekad su eksperimentalni filmovi digli cijeli festival, a ove godine su, u jakoj konkurenciji, osobito došli do izražaja autorska i glumačka zrelost igranog filma, male zaokružene kratkometražne priče s jakom dramatikom, koje bi uz neke intervencije mogle imati i puno dužu formu, kazao je.

Karlovac je nevjerojatno prosperirao u tom stvaralaštvu mladih, kako na polju filma tako i fotografije i glazbe, te mogu reći da ovaj grad na četiri rijeke mladima pruža optimum, smatra Picula.

Nakon svečanosti otvorenja, prilikom kojeg su filmsku vrpcu rezali neki od pobjednika bivših Revija i FRFF-a, održana je karlovačka premijera filma „Žena zmaj“ Ivane Sansević i potom koncert grupe 4head.

Priređivači Revije i Festivala su Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac, pokrovitelji su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Karlovac, Županija Karlovačka i Turistička zajednica grada Karlovca, a tehničku podršku daju Gimnazija Karlovac i Zajednica tehničke kulture Karlovac.

Komentiraj