Trodnevna Nacionalna konferencija savjeta mladih Hrvatske počela je u petak u Karlovcu, a otvarajući skup ministrica demografije, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, naglasila je kako su politike prema mladima i obitelji značajne za demografski razvitak Hrvatske.

Tijekom konferencije 44 općinska, gradska i županijska savjeta mladih razgovarat će o modelima jačanja uloge savjeta mladih u procesima donošenja odluka i kreiranju lokalnih politika.

Domaćin skupa, Filip Trezner, predsjednik Savjeta mladih Grada Karlovca Filip, naveo je primjer karlovačkog savjeta mladih, koji je u proteklom dvogodišnjem sazivu uspio utjecati na kreiranje gradskog Proračuna, potaknuti otvaranje novih gradskih natječaja te pripremiti evaluaciju gradskog programa za mlade i njegovu provedbu.

Pa i samo održavanje ove Konferencije, dodao je Trezner, pokazatelj je da mladi već sada mogu mijenjati sadašnjost i utjecati  na budućnost.
Ministrica Murganić, kazala je kako su politike prema mladima i obitelji značajne za demografski razvitak, i na  ovoj mladoj generaciji je ne samo zadatak, nego i radost stvaranja budućnosti.
“Pitali su me suradnici kakve ću vam preporuke dati, a ja sam odgovorila da ih zapravo nemam, jer ćete vi sami najbolje znati što vama treba  i vi ćete najbolje osmisliti svoje karijere i svoju budućnost. Na nama koji trenutačno obnašamo vlast, je da vam to kroz zakonitost politike to i omogućimo”, dodala je Murganić.

Kroz predavanje “Važnost mladih u politikama EU te uloga mladih u periodu predsjedanja Hrvatske Europskom unijom” europarlamentarka Ivana Maletić (HDZ) u prikazu kronologije europske politike za mlade podsjetila je na Ugovor iz Maastrichta iz 1993. godine u kojem se prvi put spominjalo uključivanje mladih u europsku politiku.

Kroz daljnje bitne dokumente kao što su “Bijela knjiga za mlade” iz 2001. godine, Okvir europske suradnje u području mladih iz 2002. godine, Europski pakt za mlade iz 2005. godine, te Europska strategija za mlade: Ulaganje i osnaživanje” iz 2009. godine, Maletić je izdvojila tri ključna prioriteta, a to su obrazovanje, zapošljavanje i društvena uključenost mladih.
“Danas ste svi tu i to je način kako treba raditi. Mladi ne mogu ništa sami, Grad ne može ništa sam, Županija ne može ništa sama, Ministarstvo ne može ništa samo, ali zajedno možemo puno postići”, rekla je europarlamentarka Maletić.

Naglasila je da je ključan sustav obrazovanja, no ako se kroz njega u mladih ne razvije tzv. transverzalne vještine, kao što su timski rad, razmišljanje o problemima, postavljanje pitanja i kritičko razmišljanje, onda ne razvijamo generacije spremne za nove ideje, ocijenila je.

Ali, dodala je Maletić, “uzalud je ako ovdje nema posla, pa se mladi osjećaju suvišnima i odlaze u inozemstvo. Ali to više nije trbuhom za kruhom, nego mozgom za poslom”.

U nastavku Konferencije u subotu će se održati radionica “Metodologija izvještaja o radu savjeta mladih Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku” i radionica “Izrada licence ‘Grad za mlade ‘” uz prezentaciju primjera dobre prakse iz Slovenije, što može biti model da se i u Hrvatskoj krene s uvođenjem “licenciranja gradova za mlade”.

Sličan je model poznat za najmlađe stanovnike kroz “gradovi – prijatelji djece”, globalne platforme UNICEF-a za stvaranje gradova po mjeri djece.
Konferenciju su, uz Grad Karlovac i Karlovačku županiju, organizirali i Udruga gradova u partnerstvu s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Veleposlanstvom Republike Francuske, Nacionalnom udrugom mladih i djece Republike Francuske, Institutom za politiku mladih Republike Slovenije, Mrežom mladih Hrvatske i udrugom Izvan fokusa.

Komentiraj