Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

KARLOVAC Ćirilične ploče u Plaškom uzburkale strasti

Zamjenik karlovačkog župana Siniša Ljubojević (SDSS) rekao je u utorak na sjednici Županijske skupštine, odgovarajući vijećnici Slavici Modrušan (HSP AS), koja smatra da nije vrijeme za postavljanje dvojezičnih ploče u Plaškom, da ih treba postaviti jer je u Plaškom gotovo 40 posto Srba te da nije vrijeme za širenje međunacionalne mržnje.

Župan Ivan Vučić (HDZ) doveo je u pitanje točnost tih podataka jer je, kako je rekao, Uredu državne uprave osobno dostavio adresu iz Plaškog na kojoj je prijavljeno 11 stanovnika srpske nacionalne manjine, a ne živi nijedan od njih.

Općinsko vijeće Plaškog je u postupku izmjene Statuta za dvojezičnost ploča, a vijećnica Modrušan pitala je na aktualnom satu Županijske skupštine ne služi li ta aktivnost samo za predizborne svrhe, te je ustvrdila kako u Plaškom “u dobrom suživotu žive ljudi raznih vjeroispovijesti” te da sada “nije vrijeme za požurivanje postavljanja ploča, to prije zato što se tu ne radi samo o pločama na javnim ustanovama, nego i o nazivima naselja i imenima ulica”.

Ocijenila je kako za je za izmjenu ploča potreban “veliki novac” koji je bolje potrošiti na pomoć Hrvatima i Srbima da plate struju i vodu, da djeci nabave udžbenike.

Ljubojević je odgovorio da je riječ o pravima stanovnika srpske nacionalne manjine kao i u Vojniću i Krnjaku, a ne o predizbornoj kampanji. Dodao je kako vjeruje da će većina (SDP, SNS i SDSS) na Općinskom vijeću Plaškog prihvatiti izmjene statuta i omogućiti provedbu Ustavnog zakon o pravima nacionalnih manjina koji je na snazi od 2002., a proizlazi iz općih načela Europske unije o temeljnim pravima nacionalnih manjina i sloboda.

 

  • Ljubojević je kritizirao Željka Obajdina iz HSS-a, koji je, spominjući Žarka Kotura i Željka Obradovića, aktiviste protiv gradnje Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori, rekao da “to društvo svoja opredjeljenja dobiva negdje s Istoka” te da su to “bolesni umovi koji nas uvjeravaju da tamo živi 100 stanovnika po kvadratnom kilometru, a to je područje s pola čovjeka po kvadratnom kilometru”.

 

Ljubojević je rekao kako smatra da je tu riječ o retorici koja ne dolikuje vijećnicima te ih je pozvao da se, unatoč tome što je kampanja počela, ne koriste širenjem nesnošljivosti između dvaju naroda koji “imaju tešku prošlost i na ovom području”. Dodao je da je na području današnje Karlovačke županije 1991. godine živjelo 45.000 deklariranih Srba, a sada ih je 13.000.

“Do 2015. godine smo valjda prevladali nacionalne sukobe”, rekao je Ljubojević, dodajući da svi imaju legitimno pravo govoriti o svojim idejama protiv gradnje, iako on smatra da se centar na Babinoj gori treba graditi.

Obajdin se ispričao riječima da on nikada nikome ne prebrojava krvna zrnca, pri čemu je istaknuo da je u Banjoj Luci nekada živjelo puno Hrvata.Predsjednik Županijske skupštine Željko Bokulić (HSP AS) mu je oduzeo riječ, dodajući da bi bio presretan kad bi Hrvati, koji su nacionalna manjina u drugim zemljama, “imali barem deset posto prava koja imaju nacionalne manjine u Hrvatskoj”.

Komentiraj