KARLOVAC Četvrti festival tehničke kulture

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Četvrti festival tehničke kulture, u suorganizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture i Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije i Karlovca, održava se ovog vikenda u Osnovnoj školi Grabriku u Karlovcu.

To je festival kojim Hrvatska zajednica tehničke kulture, u koju je učlanjeno 16 nacionalnih, 19 županijskih, 34 gradske i jedna općinska zajednica kulture, kao krovna nacionalna organizacija tehničke kulture sa 70-godišnjim djelovanjem dodatno popularizira tehničku kulturu, promiče kreativnost djece i mladih te inovativne ideje besplatnim radionicama, prezentacijama, izložbama i natjecanjima u mnogim granama tehničke kulture kao što su elektronika, robotika, informatika, računarstvo, raketno i aviomodelarstvo, 3D tehnologije i slično, a Hrvatski filmski savez pokazat će kreativnom radionicom kako spojiti tehničku kulturu s umjetnošću.

Baza piramide tehničke kulture, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić, jesu osnovnoškolska djeca koju svojim djelovanjem usmjeravamo prema tehničkim zanimanjima za koja se poslije osposobljavaju u visokoškolskim ustanovama tehničkih usmjerenja.

Naša važna misija, istaknuo je, jest kompenzacija nedostatka satnice u osnovnim školama koji je nastao prije 15-ak godina prepolovljenom satnicom. Više od 95 posto nastavnika i instruktora angažiranih u aktivnostima tehničke kulture su volonteri i entuzijasti i mi malo po malo stvaramo kritičnu masu i upozoravamo na važnost tehničkih zanimanja zato što su to proizvodna zanimanja i mogu pridonijeti razvoju hrvatskoga gospodarstva i društva u cjelini, rekao je Vlainić.

Osim promjene koncepcije po kojoj je taj festival prvi put izišao iz Zagreba i gostuje u Karlovcu, a sljedeći će se održati u Osijeku, on je ove godine postao i međunarodni jer na njemu sudjeluje i slovenski istraživačko-tehnički centar “Zavod 404” koji se bavi usmjeravanjem mladih prema tehničko-proizvodnim zanimanjima i njihovim osposobljavanjem.

Komentiraj