facebook.com

KARL ERJAVEC: “Intenzivno pripremamo tužbu protiv Hrvatske”

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ponovio je da se Ljubljana zauzima za što učinkovitiju implementaciju arbitražnog sporazuma, ali se priprema i za tužbu protiv Hrvatske, izvještava HRT.

“U našem se ministarstvu intenzivno pripremamo na tužbu protiv Hrvatske koja ne poštuje arbitražni sporazum”, kazao je Erjavec na konferenciji za novinare nakon sastanka koalicijskih partnera u vladi premijera Mire Cerara na kojemu se raspravljalo i o arbitraži.

Ne iznoseći pojedinosti, Cerar je ponovio svoje stajalište da je Slovenija već trebala implementirati granicu na moru koju je, po njegovim riječima, jasna jer su je arbitri detaljno odredili povukavši jasne koordinate.

Izvijestio je o razgovoru s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom ovaj tjedan u Bruxellesu na rubu sastanka ministara vanjskih poslova članica NATO-a. Rekao je da je Tillersonu objasnio važnost implementacije arbitražnog sporazuma s Hrvatskom radi stabilnosti u regiji. Tillersonu je rekao da su granice među državama bivše SFRJ važne zbog pitanja sigurnosti i stabilnosti, te da Republika Hrvatska nema riješena granična pitanja sa susjednim državama, nasljednicama SFRJ.

Prije Erjavca o arbitraži je govorila glavna tajnica Cerarove vlade Lilijana Kozlovič koja je istaknula da će se u parlamentu do kraja godine nastaviti zakonodavne aktivnosti na implementaciji arbitražne presude u onom njezinom dijelu u kojemu je Slovenija može primijeniti bez sporazuma s Hrvatskom.

Kozlovič je dodala da će vlada idući tjedan razgovarati sa slovenskim ribarima o tome kakva će prava imati nakon implementacije granice na moru.

Komentiraj