Turski ministar vanjskih poslova  Mevlut Cavusoglu boravit će u ponedjeljak i utorak u Sloveniji, potvrdio je u subotu slovenski ministar Karl Erjavec  u izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju STA na neformalnom sastanku šefova diplomacija europskih država u Bratislavi.

Cavasoglu dolazi na tradicionalni Bledski strateški forum koji počinje u ponedjeljak, a u utorak će se sastati s Erjavcem, potvrdio je slovenski ministar, dodavši kako je to prilika za nastavak dijaloga s Turskom o izbjegličkoj i drugoj tematici.
“Turski ministar unutarnjih poslova Omer Celik nam je u Bratislavi zajamčio da Ankara neće mijenjati svoju migracijsku politiku, zato bojazni da će doći do novog migracijskog vala nema”, kazao je optimistički Erjavec.
Po njegovim su riječima u Bratislavi ministri svih članica EU-a  ocijenili da je potrebno nastaviti dijalog s Turskom, pri čemu ta zemlja treba ispuniti uvjete predviđene uvjete za sticanje članstva u Europskoj uniji, a za dijalog je i turska strana.

Za Sloveniju je od izuetne važnosti da se sporazum EU-a i Turske o zaustavljanju izbjeglica ostvaruje, kako ne bi došlo do ponovnog otvaranja balkanske rute, naglasio je šef slovenske diplomacije.
Slovenska vlada u četvrtak je na svojoj prvoj sjednici nakon ljetne paze govorila o mjerama za slučaj da  na jesen ponovo oživi balkanska migracijska ruta.
Ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar rekla je da je stanje s migracijama trenutno mirno, ali da se boji kako je riječ samo o “zatišju”.
Ljubljana je spremna i na takvu situaciju, odnosno na “crni scenarij”,   nikako neće tolerirati lanjsku politiku dopuštanja ilegalnih migracija preko svog teritorija, navela je.
Po njezinim je riječima slovenska vlada pripravna uvesti i najoštrije mjere, kako bi potencijalne migrante i izbjeglice zaustavila pred svojim granicama, odnosno ih vratila u susjedne države ako bi uspjeli ući u Sloveniju.
U tom smislu, kako je dodala, još uvijek je potrebna lani podignuta žičana ograda prema dijelu granice s Hrvatskom jer još nije došlo do uvjeta da se ona ukloni.
Slovenski mediji ovih su dana navodili da svoje kapacitete za eventualno odvraćanje izbjeglica jačaju slovenska vojska i policija, te da je i pomorska straža naručila dva nova patrolna broda za ophodnju unutrarnjim vodama ako bi se migracijski tokovi prebacili na Jadransko more.

Komentiraj