Karin: “Zaraženo je otprilike deset posto testiranih”

Otprilike deset posto testiranih zaraženo je koronavirusom, izjavila je za N1 ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

“Preliminarno znamo da će biti negdje oko 10 posto novooboljelih u odnosu na broj testiranih. Za očekivati je da ćemo imati porast broja novooboljelih upravo zbog mirko žarišta. Dogodile su nam se situacije da je u određenim situacijama na jednom mjestu bio veći broj oboljelih. Na području Sinja imamo čak i čitave obitelji koje su oboljele”, rekla je Karin.

Komentirala je i najave da bi zaraženi sami mogli obavještavati svoje kontakte da bi trebali u samoizolaciju.

“Epidemiolozi vrlo naporno rade zadnjih 7 mjeseci, što je jako teško i iscrpljujuće. Ja uistinu ne bi ulazila u predviđanja, to će odlučiti stručno epidemiološko društvo. To je ipak samo prijedlog”, ističe.

“Stožer razmišlja i promišlja o svim situacijama, zasad još nije bilo razgovora o strožim mjerama. Nije vrijeme još uvijek za neka pooštravanja. Vi znate da smo mi vrlo mala zemlja i imamo veliku fluktuaciju. Treba razmišljati lokalno i usklađivat ćemo se s ostatkom Hrvatske”, kazala je.

Komentiraj