Predstavnice udruge Rode u samo dva i pol dana prikupile su 400 traumatičnih svjedočanstava žena o lošim iskustvima s hrvatskim bolnicama, potaknute izjavom Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije. Ta su iskustva jučer predale Ministarstvu zdravstva u nadi da će se napokon nešto poduzeti.

Pomoćnik ministra Milana Kujundžića, Vilim Beroš sinoć je u emisiji ‘Otvoreno’ kazao kako će Ministarstvo poslati inspekcije po Rodinim prijavama, ali i onim budućima koje stignu. “Apeliramo na sve one koji smatraju da su ugroženi ili su imali neprimjereno iskustvo, da nam se jave. Ako one imaju ime i prezime liječnika, ime ustanove, nama će olakšati posao”, rekao je Beroš.

Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Split, bolnica od koje je sve i počelo nakon što je Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u Saboru ispričala svoje traumatično iskustvo, rekavši da joj je nakon spontanog pobačaja rađena kiretaža bez anestezije, aktivirala je unutrašnji nadzor i prije nego je resorno ministarstvo najavilo inspekcije, rekao je u Otvorenom Deni Karelović, njezin predstojnik.

I dalje tvrdi da je sve učinjeno po pravilima struke, misli da je sve počelo zbog političkog obračuna Mosta i ‘da je iznesen niz privatnih stvari o pobačaju zastupnice, inkriminirajućih stvari za njihovu bolnicu’. “Ne mislim da smo mi ginekolozi anđeli i bezgrešni, ali odgovorno tvrdim – uvidom u dokumentaciju i iskaze kolegice koja je to radila, gospođa nije bila nezadovoljna tim zahvatom niti je iskazala želju za prekidom postupka. Imala je osam mjeseci da nam se javi, nije. Zašto sada, na ovakav način i s netočnim činjenicama, ne mogu odgovoriti”, dodao je.

Navodi kako su se Slobodnoj Dalmaciji javile žene koje su željele ispričati svoja pozitivna iskustva, ali njih su, kaže, zanimala samo ona negativna. Bol je, kaže Karelović, subjektivna stvar. “Bezbolni porođaji postoje samo u jeftinim američkim filmovima. Bezbolnog porođaja nema. Žao nam je, ali mi smo profesionalci, ne možemo plakati sa ženama, ali pomažemo kako možemo i u skladu s europskim smjernicama, da se sve manje koristi opća anestezija, a sve više lokalna”, poručio je između ostalog.

Komentiraj