Kardinal Pell vraćen u zatvor, suci nisu donijeli odluku o njegovoj žalbi

Australski kardinal George Pell, koji je osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog spolnog zlostavljanja djece, poslan je natrag u zatvor nakon dvodnevog žalbenog ročišta koje je završeno u četvrtak bez odluke sudaca.

Nekadašnji bliski savjetnik pape Franje osuđen je u ožujku ove godine zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka koji su devedesetih godina pjevali u crkvenom zboru u katedrali svetoga Patrika u Melbourneu. On tvrdi da je nevin.

Trojica sudaca Prizivnog suda u Melbourneu u srijedu su počeli razmatrati Pellov zahtjev da mu se odobri žalba na presudu i samu žalbu.

Ročište je završeno u četvrtak, ali su se suci pozvali na svoje pravo da donesu odluku kasnije. Nije objavljeno kada bi to moglo biti. Sud može potvrditi presudu, naložiti novi proces ili osloboditi Pella.

Na njegovu odluku postoji još mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Australije, najvišoj pravosudnoj instanci u zemlji.

Pell (77) je najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Bivši nadbiskup Melbournea i Sydneyja smatra da je prvostupanjska presuda “nerazumna” jer se temelji jedino na svjedočanstvima jedne od dviju žrtava. Druga je umrla od predoziranja 2014. i nikada nije govorila o pedofiliji.

Nakon ročišta Pell je poslan natrag u zatvor gdje će dočekati 78. rođendan u subotu u samici.

Komentiraj