EPA/TRACEY NEARMY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Kardinal Pell pojavio se pred sudom u Victoriji

Vatikanski kardinal George Pell, prefekt Tajništva za ekonomska pitanja Svete Stolice u srijedu se pojavio pred sudom u rodnoj Australiji kako bi odgovarao zbog optužbi za višestruko seksualno zlostavljanje djece tijekom sedamdesetih godina.

Sedamdesetšestogodišnji Pell, financijski savjetnik pape Franje nije davao iskaz, a do suda ga je dopratila policija.

Tijekom petminutnog saslušanja nije se morao izjasniti o svojoj krivici, a pred zgradom su se okupili brojni prosvjednici, ali i oni koji ga podupiru.

“Kardinal Pell će pred sudom izjaviti da se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice”, rekao je njegov odvjetnik, Robert Richter.

Sudac Duncan Reynolds izjavio je da medijima uskraćuje uvid u sudske dokumente o ovom slučaju.

Pellovo ime povezano je sa slučajevima pedofilije u crkvi još od sedamdesetih godina kad je bio vikar u australskoj saveznoj državi Victoriji, koja ga je optužila za stare delikte seksualnog zlostavljanja.

Za ovakva krivična djela u Australiji ne postoji zastara.

Prije 15 godina, bio je optužen za zlostavljanje dvanaestgodišnjeg dječaka, no slučaj je tada odbačen zbog nedostatka dokaza, iako je sud zaključio kako je žrtva dala iskreno svjedočanstvo događaja. Godinu dana kasnije papa Ivan Pavao II. ga je proglasio kardinalom.

Papa Franjo Pellu je zahvalio na “poštenom” radu i suradnji, dodavši da će pričekati odluku australskog suda prije nego što i sam donese prosudbu o slučaju.

Komentiraj