KARAMARKU JEDINA ŠANSA ZA DOLAZAK NA VLAST KOALICIJA S MOSTOM ‘Ako ne uspije sastaviti Vladu, morat će otići’

SLAVKO MIDZOR/PIXSELL

Predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku jedina šansa za dolazak na vlast je koalicija s Mostom, pa računa da će mu u tome pomoći svjetonazorska bliskost s Božom Petrovom, ali dio članova stranke nije siguran da će u tome uspjeti i krivi ga za niz pogrešnih poteza

Bilo bi smiješno ako bi predstavnici Mosta na pregovore s nama došli tražeći premijerski mandat. To mi se uopće ne čini realnim. Oni su trenutno zastali, čini se da počinju s licitiranjem, pumpaju si cijenu, ali ne vjerujem da će njihovi zahtjevi otići do te razine da će tražiti premijersku funkciju”, ispričao je za Nacional izvor blizak predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku. Isti izvor tvrdi da je Karamarko uspostavio kontakte s predstavnicima Mosta te da su sastanci delegacija dviju strana dogovoreni tek za konac tekućeg tjedna. Karamarko je uvjeren da HDZ stoji izuzetno dobro uoči početka pregovora o sastavljanju buduće vlade. Vjeruje da su mu pregovarački izgledi dobri prvenstveno zato što su svjetonazorski bliži većini netom izabranih saborskih zastupnika Mosta.

“Pričat ćemo o kompatiblinosti naših programa, vjerujem u pozitivan ishod. Sve će biti jasnije koncem tjedna. Most se ne planira žuriti, uspostavili smo kontakte i ne vidim razloga za zabrinutost”, izjavio je za Nacional Tomislav Karamarko.

KARAMARKO SE NIJE HTIO IZJAŠNJAVATI o detaljima tijeka njegovih razgovora s donedavnim stranačkim kolegom Dragom Prgometom. Međutim, neki Karamarkovi suradnici počinju ozbiljno sumnjati da je Karamarko izgubio vezu s realnošću.

Jedan izvor blizak Karamarku tvrdi da su se u neformalna lobiranja za HDZ uključili i neki predstavnici Crkve, koji su bliski jednom broju zastupnika Mosta, te da će pregovori s Mostom teći lakše nego što pretpostavljaju njegovi politički suparnici. Više izvora iz HDZ-a ispričalo je Nacionalu da je Karamarko praktički izgledao šokirano razvojem događaja nakon što su se u ponedjeljak ujutro zbrajali i posljednji glasovi birača. On i dalje uopće ne razmišlja o nekim značajnijim kompromisima u pregovaračkom procesu s predstavnicima Mosta, tvrdi izvor blizak vrhu HDZ-a.

SUPROTNO TOMU, već se tijekom ponedjeljka ujutro počeo širiti zasad zatomljeni bunt, ali i prve neuvijene kritike upućene Karamarku i njegovim najbližim suradnicima. Više izvora iz HDZ-a tvrdi da je za neočekivano mali broj osvojenih mandata, kako zbog funkcije koju obnaša, tako i faktički zbog svoje dvojbene predizborne retorike, ponajprije odgovoran upravo Tomislav Karamarko. Odgovornost se pripisuje i Josipi Rimac, direktorici kampanje.

“Ovo je nevjerojatna bruka. Mi smo na putu da izgubimo ove izbore zbog nevjerojatnih propusta u kampanji, zbog neprimjerene retorike Tomislava Karamarka, ali i zbog nevjerojatnih propusta Josipe Rimac, koja je nametala nesuvisla kadrovska rješenja u nekoliko izbornih jedinica. Zbog koktela tih nesuvislosti našli smo se tu gdje se i nalazimo, s prilično slabašnim izgledima da formiramo buduću vladu’, izjavio je za Nacional jedan istaknuti član HDZ-a.

Stoga se između naleta neviđene euforije, pa tako i posve neumjesnih valjanja po podu s hrvatskom zastavom, već u izbornoj noći počela javljati i nevjerica među dijelom prisutnih članova stranke u restoranu Globus. Oni su među sobom već u izbornoj večeri počeli govoriti o tome da bi Karamarko morao promptno otići iz vrha stranke ako ne uspije sastaviti vladu, ispričalo je Nacionalu više izvora iz HDZ-a.

“Ovo je veći poraz za Karamarka nego za Milanovića. Izgubiti protiv Milanovića, koji je upropastio zemlju, doista bi bio podvig”, izjavio je za Nacional jedan istaknuti član stranke.

Pritom se napominje da su neki ključni ljudi od povjerenja Karamarka i njegovih najbližih suradnika, podbacili na izborima te da se to zapravo dogodilo zato što nemaju podršku stranačke baze, već isključivo stranačkog vodstva. Primjerice, napominje se da je šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić osvojio svega 2,28 posto preferencijalnih glasova u Drugoj izbornoj jedinici, a puno bolje nije prošao i Petar Škorić, šef splitskogHDZ-a koji je osvojio 2,42 posto preferencijalnih glasova. Na neprimjerena kadroviranja Josipe Rimac na stranačke liste, Nacional su stranački izvori upozoravali već prije nekoliko tjedana. Sada se i za te propuste više ne okrivljava izravno Josipu Rimac, već Tomislava Karamarka koji je to dopustio. “Njegove katastrofalne liste došle su na naplatu”, tvrdi istaknuti član stranke.

Karamarku se ponajviše zamjera to što nije na vrijeme ozbiljno shvatio upozorenja da se okružio pogrešnim savjetnicima, a ponajprije mu se zamjera što je prihvatio savjet svog prijatelja Joze Petrovića da mu glavni medijski savjetnik postane Miljenko Manjkas.

“Više suradnika upozoravalo ga je da će mu Manjkas ‘doći glave’. Posve je neprimjereno savjetovao Karamarka u kriznim situacijama i gurao ga u još veće probleme”, tvrdi izvor iz HDZ-a. Upućeni poslovni izvori tvrde da je Karamarko htio Manjkasa smijeniti samo mjesec dana prije izbora, ali su mu iz jedne poznate tvrtke, koju je htio angažirati umjesto Manjkasa, sugerirali da bi mu to donijelo više štete nego koristi.

KARAMARKU SU U DIJELU STRANKE zamjerili i njegove izjave o jugofilima, komunistima, lustraciji i sličnim stvarima. Sugeriralo mu se da takve izjave odbijaju biračko tijelo centra, koje je više puta bilo presudno za dobivanje parlamentarnih izbora. Njegovi protivnici unutar stranke sada navode da je pogriješio i izgovarajući sada već poznatu rečenicu da Hrvatsku nakon dolaska HDZ-a na vlast čeka “dolina suza”, na kojoj je SDP utemeljio svoju kampanju protiv HDZ-a. Samo nekoliko dana nakon što je to izjavio, Karamarko je bio snimljen kako vozi skupocjeni Mercedes vrijedan pola milijuna kuna, pritom još u vlasništvu tvrtke koja je taj automobil dala u najam tvrtki njegove, u to vrijeme izvanbračne partnerice Ane Šarić. Karamarkova vjerodostojnost time je bila ugrožena jer je govorio o “dolini suza” dok je sam živio u luksuzu, a korištenje tog automobila otvaralo je i ozbiljno pitanje o potencijalnom sukobu interesa. Umjesto da sanira štetu, Karamarko je još veći gaf napravio kad je njegov savjetnik za medije Miljenko Manjkas stvar pokušao riješiti objašnjenjem da Karamarko i Ana Šarić nisu izvanbračni partneri, da bi javnost desetak dana kasnije saznala da su se oni upravo vjenčali. Sve te događaje sada unutar dijela stranačkog članstva počinju ponovo evocirati i spominjati ih u, po Karamarka, negativnom kontekstu. Sve to pokazuje da bi se Karamarko, ne uspije li sastaviti vladu, vrlo brzo mogao suočiti s velikim neugodnostima koje bi mogle dovesti u pitanje njegovu budućnost na čelu HDZ-a.

Komentiraj