Robert Anic/PIXSELL

KARAMARKO “Zašto savjetnik predsjednice šuti?”

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u utorak je komentirao iskaz Franje Varge koji je jučer objavljen u medijima.

Varga je za bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, navodno, “pisao dio programa HDZ-a”, “vodio neke istrage vezene za članove HDZ-a”, a dao mu je i “dokaze” da je HDZ zbog APISA na izborima “zakinut za nekoliko mandata”. Karamarko tvrdi da je Varga lagao u svojem iskazu.

Bivši predsjednik HDZ-a kazao je za Jutarnji list kako ga je iskaz Varge nasmijao, pogotovo dio da je radio za FBI. “Ne znam o čemu Varga govori. Ostajem kod svoje priče da sam se s njim upoznao 2017. godine, doveli su mi ga ljudi čija imena zasad ne želim javno otkriti, a koji su stupili s njim u kontakt putem Facebooka, i to zato jer je tvrdio da može dokazati kako smo pokradeni na izborima. Prvo mi je poslao pismo u prosincu 2016. godine, ali nismo se tada susreli, nego tek 2017. kako sam i rekao. Više se niti ne sjećam gdje smo se sreli”, rekao je Karamarko.

Ponavlja kako je od Varge očekivao jedino da će za njega napraviti analizu na koji su način pokradeni na izborima, ali to nikad nije dobio. Ostala komunikacija svodila se na to da bi ga Varga tražio neku financijsku pomoć pa bi mu on ponekad nešto i uplatio. Navodi da je dio da je pisao program za HDZ ‘još neozbiljniji’. Program su, kaže Karamarko, pisali stručnjaci IFO Instituta, na čijim je internet stranicama i bio objavljen.

“Pravo je pitanje tko je Vargu još prije nekoliko godina doveo u HDZ i angažirao. I zašto Vlado Galić (savjetnik predsjednice RH) cijelo vrijeme šuti? Zašto netko tko ga poznaje još otad šuti?”, kaže bivši predsjednik HDZ-a.

Na pitanje je li istina da je upoznao Vargu s Mamićem, Karamarko odgovara da to nije istina. Ipak, u rujnu je za iste novine izjavio: “Ako sam i upoznao Franceka (Franju Vargu) s Mamićem, kakav je to krimen?”

Nacional je u rujnu prvi donio iskaz Franje Varge, koji je istražiteljima rekao da je osoba koja ga je spojila sa Zdravkom Mamićem upravo Tomislav Karamarko.

SENZACIONALNO Varga otkrio Uskoku da ga je s Mamićem spojio Karamarko

AFERA SMS Varga istražiteljima govorio o Brkiću, Karamarku i Todoriću

Bivšega policijskog informatičara Vargu sumnjiči se da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkome Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu.

Osim toga tužiteljstvo tvrdi da je Varga, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude, protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je on iskoristi u žalbenom postupku.

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom je zatvoru i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Komentiraj