Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Karamarko: Vesna Pusić je loša kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u petak da je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić loša kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a, zamjerivši joj da je samu sebe proglasila kandidatkinjom za tu dužnost.

“Ne, ni slučajno, ona je loš kandidat i je ne znam zbog čega je ona samu sebe proglasila kandidatom”, rekao je Karamarko u Drnišu.

Pritom je istaknuo kako se slaže s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja, po njemu, ima silno međunarodno iskustvo u međunarodnim institucijama i NATO-savezu, a kritizirala je odluku o hrvatskom kandidatu rekavši da ju je trebalo prepustiti novoj vladi.

 

  • “Po čemu je to gospođa Pusić zaslužila biti kandidat? Osim toga, ja sumnjam, kada bi hipotetski – što je zapravo nemoguće u ovoj situaciji – to i postala, ne znam kako bi funkcionirala u odnosu na Republiku Hrvatsku jer njeni stavovi u odnosu na stvaranje Republike Hrvatske, u odnosu na situaciju u BiH, optužbe prema narodnjačkim snagama u Republici Hrvatskoj su vrlo upitne i dvojbene”, poručio je Karamarko.

 

Na novinarski upit kako bi Hrvatska trebala postupati u vezi aktualne izbjegličke krize, Karamarko je kazao kako je to pitanje “za aktualnog premijera još dva mjeseca”.

“Naravno, to je pitanje koje će dočekati i nas (nakon izbora). Mislim da je potrebna jedna europska strategija oko rješavanja tog pitanja”, kazao je. Dodao je da su trenutni potezi u vezi izbjegličke krize samo “ublažavanje posljedica i zbrinjavanje ljudi”, a da bi problem trebalo rješavati tamo gdje se događa.

Što se tiče ideje o izgradnji zida i na mađarsko-hrvatskoj granici koju je iznio mađarski premijer Viktor Orban Karamarko je kazao da će “Mađarska, nažalost, učiniti ono što misli da treba učiniti”.

“Ograde same po sebi su privremeno rješenje”, kazao je Karamarko, ponovivši kako nedostaje jedna opća strategija. Smatra kako će se uskoro ona morati donijeti te da će se Hrvatska u nju morati uklopiti.

“Moramo znati da mi nemamo prebogate kapacitete, da smo u užasnoj gospodarskoj situaciji, nažalost – u mišjoj smo rupi u režiji gospodina Milanovića i njegovih prijatelja”, dodao je Karamarko.

Komentiraj