Grgur Zucko/PIXSELL

KARAMARKO U PAUZI SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA HDZ-A “Red je da Most prvi sazna što HDZ misli o pojednim točkama, a onda javnost”

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u subotu, u pauzi sjednice Predsjedništva HDZ-a, da će za sastanak s Mostom imati jasne stavove u vezi s Mostovim prijedlogom okvira dogovora za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove vlade.

“Mi smo to malo prerađivali, nastavit ćemo oko 17 sati i imat ćemo jasne stavove kada dođemo na sastanak u Most”, rekao je Karamarko novinarima upitan jesu li donijeli odluku vezanu uz pitanja Mosta upućena HDZ-u i SDP-u. “Red je da Most prvi sazna što HDZ misli o pojednim točkama, a onda javnost”, kazao je Karamarko.

Most nezavisnih lista objavio je dokument u sedam točaka “Preliminarni okvir dogovora za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove vlade Republike Hrvatske”, koji je sinoć ponudio HDZ-u i SDP-u. Kako bi se “očitovale pozicije” svih strana u pergovorima, očekuje da se predstavnici sve tri strane ispod svake predložene točke odgovorima “da” ili “ne” i parafom izjasne prihavćaju li je. Na temelju postignute razine suglasnoti, izradila bi se službena zajednička izjava a nakon toga i cjeloviti ugovor.

 

  • Upitan kako komentira traženje da Mosta da se o njihovim prijedlozima izjasne s “da” ili “ne”, odgovorio je da to jest malo čudan način, ali i da ih razumije. “Očito je i njima na neki način jasno da ovo treba sve skupa završiti, iako ja preferiram razgovor i diskusiju o svemu, pa makar potrošili malo više vremena”, kazao je.

 

Smatra da ne treba robovati vremenskim rokovima i tome da večeras treba sve znati. “Možda o nekim stvarima treba razmisliti i promisliti, možda će biti nekih zanimljivih prijedloga, možda ćemo se i u nedjelju nalaziti. Ostavljam sve otvoreno. Imamo još par dana i to treba dobro iskoristiti”, istaknuo je.

Nije htio odgovoriti na pitanje je li za stručnog premijera ili da to bude Božo Petrov kazavši kako ne izlazi s imenima.

Ponovio je da je skeptičan prema dobrom funkcioniranju tripartitne vlade, ali i istaknuo kako su dobrodošli svi koji imaju dobru volju i energiju za reforme.

Smatra da je uvijek realna i opcija novih izbora. Ponovio je kako je HDZ pokušavao izbjeći tu opciju jer su ljudi zasićeni i traže novu i efikasnu vladu koja će početi rješavati njihove životne probleme, a novi izbori će koštati oko 130 milijuna kuna. Naš proračun nije toliko bogat da se možemo razbacivati tolikim novcem, ali ako će to biti opcija, “ništa ne prejudiciram, spremni smo i za tu opciju i za pobjedu”, rekao je. Treba predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović pitati hoće li, ako ne bude dogovora, u utorak nakon konzultacija raspisati nove izbore, dodao je.

Upitan kakav je dojam na njega u petak na sastanku u Mostu ostavio Zoran Milanović, odgovorio je kako ga još “nije učlanio u HDZ s obzirom na njegove promjene raspoloženja i svakodnevni salto mortale”. “Odlučili smo danas nastaviti pa ćemo vidjeti kako će to ići”, rekao je Karamarko.

 

Komentiraj