HINA/ Mladen VOLARIĆ

Karamarko u Gospiću o projektima u Ličko-senjskoj županiji

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekao je u petak u Gospiću nakon sastanka s čelnicima Ličko-senjske županije, gradonačelnicima i načelnicima općina da će zajedno raditi na razvoju te županije i istaknuo nekoliko projekata – izgradnji hidroelektrane Senj II u Kosinju, autoceste Žuta Lokva – Križišće te zračne luke Plitvica.

Karamarko je istaknuo da su to projekti od strateškog interesa za Hrvatsku, a ne samo za Ličko-senjsku županiju.

Budući da se raspravljalo i o problematici upravljanja poljoprivrednim zemljištem, Karamarko je rekao da je u toj županiji tisuće i tisuće hektara napuštenog zemljišta koje treba iskoristiti za proizvodnju zdrave hrane. S tim u vezi upitao je zašto ne bismo bili prepoznatljivi i po proizvodnji zdrave hrane.

Tema današnjeg sastanka bila je i upravljanje državnom imovinom, a prvi potpredsjednik Vlade rekao je da su “stvari u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI)  krenule nabolje”, dodajući kako će se to uskoro i vidjeti.

“Ono što smo u DUUDI-ju zatekli je nevjerojatna inertnost sustava, u kojem je bilo blokirano 30 milijarda kuna državne imovine, a mi kao stranka i kao Vlada nećemo dopustiti da tako ostane. Tu ćemo imovinu pokrenuti zbog naroda da konačno doživi otvaranje radnih mjesta i da prestane iseljavanje iz Hrvatske, da ljudi mogu ovdje u Hrvatskoj zasnivati svoje obitelji, a ne u inozemstvu, od Kanade do Australije”, rekao je Karamarko.

Predstojnik DUUDI-ja Tomislav Boban rekao je u vezi s aktiviranjem neiskorištene državne imovine da će DUUDI, uz svoje resurse, aktivirati i pojedince iz MORH-a i Ministarstva uprave koji su se bavili fondom nekretnina.  Za brže odlučivanje, bit će potrebna i izmjena zakonodavstva, a nacrti nekih zakona, poput onoga o Pelješkome mostu, već su u izradi, rekao je Boban.

Na molbu novinara da komentira odluku židovske i srpske zajednice da se ne odazovu obilježavanju proboja logora u Jasenovcu, Karamako je rekao kako mu nije drago da se politiziraju žrtve Jasenovca ili bilo kojega brutalnog sustava u prošlosti – nacizma, fašizma i komunizma te je pozvao te organizacije da budu u Jasenovcu.

Komentiraj