FaH

Karamarko: Poskupljenje dopunskog osiguranja je borba za smanjenje duga u zdravstvu

– Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekao je u četvrtak na Plitvicama da je najavljeno poskupljenje dopunskoga zdravstvenog osiguranja HZZO-a borba za smanjenje duga zdravstva, pri čemu je izrazio nadu da više neće biti “takvih zahvata”.

“To je samo borba za smanjenje duga, da se dalje ne zadužujemo jer je zdravstvo zaduženo preko pet milijardi kuna. Zapravo nitko ne zna koliko smo dužni i zato počinjemo u svemu tome uvoditi red iako znamo da je to nepopularno i nadamo se da više neće biti takvih zahvata”, rekao je Karamarko novinarima koji su ga pitali o najavi poskupljenja dopunskoga zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna budući da takve mjere nije bilo u predizbornim programima.

Na pitanje nije li to udar na socijalu, Karamarko je odgovorio: “Ne, to su mjere štednje za sada, a vidjet ćemo što će biti ubuduće.”

Ministar zdravlja Dario Nakić rekao je u srijedu kako je povećanje cijene police dopunskoga zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna od 1. svibnja mjera za povećanje prihoda zdravstvenog sustava.

Zamoljen za komentar produljenja mandata hrvatskim članovima Uprave Ine, Karamarko je rekao kako je to privremeno. “To je samo privremeno produljenje, samo do momenta kada ćemo se dogovoriti o daljnjoj taktici i strategiji pregovaranja, što može trajati samo par mjeseci”, rekao je prvi potpredsjednik Vlade.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske, Nadzorni odbor Ine privremeno je produžio mandat hrvatskim članovima Uprave, objavilo je u srijedu navečer to ministarstvo te je najavilo da će se nakon provedene analize odlučiti o imenovanju novih članova Nadzornog odbora i Uprave Društva. Iz Ine je priopćeno da je Nadzorni odbor u srijedu za predsjednika Uprave za razdoblje od 1. travnja 2016. do 31. ožujka 2017. ponovno imenovao Zoltána Áldotta, za članove s mađarske strane Gábora Horvátha i Pétera Rataticsa a s hrvatske Niku Dalića, Ivana Krešića i Davora Mayera.

Novinari su od Karamarka, kao predsjednika HDZ-a, tražili da komentira neizglasavanje proračuna i pad HDZ-ove vlasti u Vrgorcu, čiji će građani na izbore treći put u tri godine.

“To nije dobro, morale bi se dogovoriti sve strane, uključujući i naš HDZ, koji je bio vladajući, da u Vrgorcu počne suživot i da počnu u miru raditi jer to više nema smisla”, istaknuo je Karamarko, kojemu je žao što će Vrgorčani opet morati na izbore jer je to, kako je rekao, “opet po džepu građana”.

Komentiraj