Patrik Macek/PIXSELL

KARAMARKO “Pokrećemo opoziv premijera, još ima vremena za čvrstu, presloženu Vladu”

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u utorak se iz središnjice HDZ-a obratio javnosti.

Karamarko je kazao kako HDZ danas pokreće postupak opoziva premijera Tihomira Oreškovića. “Za to je puno razloga. Evidento je da je Vlada disfunkcionalna u mnogim elementima. Smatramo da, kao najveća parlamentarna stranka koja nosi ovu Vladu, naš program mora biti implementiran u sve što radimo. Mora se prestati s prepucavanjima, odnosima i poluodnosima. Hrvatska za to nema vremena ni strpljenja. Ova Vlada mora biti homogena, čvrsta i jedinstvena da bi se postigli svi ciljevi koje smo si zadali”, rekao je.

Ovim šokom, kaže, žele izazvati nešto pozitivno. “Interesi države važniji su od stranačkih i osobnih interesa”, dodao je. Pozvao je sve subjekte ove ‘političke igre’ da se uozbilje jer ‘neće biti dobro. “Vremana još ima za ćvrstu, presloženu Vladu. To je zaključak našeg Predsjedništva od prije nekoliko dana. Ne želim nikoga napadati, ali očito je da situacija nije dobra. U ovoj lakrdiji HDZ ne može sudjelovati”, poručio je.

“Moramo biti odgovorni pred našim glasačima i hrvatskom javnošću i pokrećemo postupak opoziva”, zaključio je.

Karamarko je poručio i kako više neće trpjeti ucjene. “Nikome nećemo dopustiti ponižavanje HDZ-a samo zato što netko ima tzv. ‘zlatnu dionicu’. Reforme se moraju provesti uz odgovorne ljude. Neke od ovih ljudi iza mene niste ni vidjeli, to su mladi i sposobni ljudi. Želim da se respektira HDZ”, kaže.

“Puno smo promišljali, ovo nije lako izgovoriti, prevladalo je demokratski izbalansirano mišljenje da moramo ići u ovom smjeru. Ne možemo dopustit da nam pada kreditni rejting zbog neslaganja unutar Vlade”, kazao je dodajući da Vlada mora biti vojska koja zna što radi.

Apelirao je da se ‘poslože i ohlade neke glave’, a da se ne ide na izbore. “Ja sam za izbore, ali izgubit ćemo puno vremena. Za preslagivanje postoje rokovi”, poručio je.

“Postoje ruke za rušenje Vlade, idemo lagano, korak po korak, ne bavimo se futurističkim rješenjima, pustite nas sad u ovoj fazi”, kaže Karamarko.

Na novinarsko pitanje da komentira pisanje Nacionala o susretu sa Zdravkom Mamićem u Sheratonu, kaže da ga je tamo sreo. “Pa sreo sam ga i na maturalnoj zabavi naše djece. Često ga srećem, mnoge ljude srećem. Nemojte od mene tražiti da budem nepristojan i ne pozdravim čovjeka”, odgovorio je.

Dodao je kako se premijer previše bavio kadroviranjima u SOA-i, te priznao kako ‘stručni’ premijer mora biti i političar, “Danas vidimo da je taj termin stručna premijer vrlo upitan. Mislim da premijer mora biti političar i sve što on ne zna, mora biti nekoga tko zna”, kaže.

Pozvao je SOA-u da se ne da ispolitizirati, “Oni koji će zloupotrebljavati službe jednog dana će za to odgovarati. To se ne smije raditi”, kaže.

Kazao je da u stranci nisu isu pričali o nekim dilovima sa SDP-om te da se ne bave futurističkim rješenjima iza kojih neće moći stati za pet dana.

Na pitanje gdje je Milijan Brkić, koji danas nije prisutan u središnjici HDZ-a, Karamarko kaže da ima privatnih obveza. “Zločesto je potencirano i prezentirano Brkićevom izlaganje od subote’, ističe Karamarko. Dodao je kako se na Predsjedništvi HDZ-a razgovara o svemu, te kako je Predsjdništvo pametnije od njega samoga. “Volim čuti svih preko 20 članova”, kaže.

Naglasio je kako je premijer Orešković ‘pecao’ podršku u Europskom parlamentu, te kako je zvao Webera. On je, pak, rekao da HDZ ima njegovu podršku. “Pučani se ne petljaju u naše poslove. To se tako ne radi, Orešković je tu napravio malu manipulaciju i razočarao me i to ću mu reći”, kaže.

Komentirao je i Mostovce, poručujući kako nisu loši ljudi, ali su ‘sasvim krivo i pogrešno radili’. “Nemaju kolektiv, nemaju iskustva”, poručio je.

“Afera Konzultantica ne postoji, izmišljena je da bi se mene sotoniziralo i stavljalo u negativni kontekst”, poručuje Karamarko.

Komentiraj