Goran Stanzl/PIXSELL

Karamarko otvoren za suradnju s HNS-om da učvrsti vladu i oslabi Milanovića

Predsjednik HDZ-a ostavlja otvorena vrata za suradnju s HNS-om jer se želi osigurati i u slučaju da se raspadne zasad sastavljena većina s Mostom u Hrvatskom saboru

HDZ i Most neće ulaziti u koaliciju s Hrvatskom narodnom strankom, pogotovo stoga što još uvijek nije izvjesno kakav će biti ishod unutarstranačkih izbora u samom HNS-u, ali toj stranci bit će otvorena vrata za suradnju u Saboru – potvrđeno je za Nacional iz više upućenih izvora unutar Domoljubne koalicije. Razlog Takvoj odluci HDZ-a, prije svega Tomislava Karamarka, je u tome da se smanji manevarski prostor njegovim političkim suradnicima – koalicijskim partnerima iz Mosta – za moguće ucjene, osigura rezervna opcija za slučaj da se raspadne zasad sastavljena većina u Saboru i želja da se oslabi pozicija Zorana Milanovića i SDP-a.

“S HNS-om se komunicira na nekoliko razina i u nekoliko različitih pravaca, što uključuje sve ključne nositelje moći u toj stranci. Svjesni smo da je Milan Bandić skup i nepostojan i da uvijek postoji šansa za razbijanje Mosta, pa ćemo tako osigurati rezervnu opciju za zadržavanje većine. S HNS-om imamo dobre odnose i otvorene kanale”, objasnio je visoki Nacionalov izvor iz Domoljubne koalicije.

PREDSJEDNIK HDZa KARAMARKO u nedjelju, 10. siječnja, prvi put je javno naslutio da bi njegova vlada mogla podržati kandidaturu predsjednice HNS-a Vesne Pusić za mjesto glavne tajnice Ujedinjenih naroda: premda se izjasnio da je proces njena kandidiranja “osramotio Hrvatsku” – što bi se zbog nepoštivanja rokova, višekratnog slanja aplikacije u New York i nekoordinacije s drugim razinama vlasti u državi moglo proglasiti donekle točnim – kazao je i da će buduća vlada raspravljati i odlučivati o ovoj ideji. To se podudara s informacijama do kojih je prošlog tjedna došao Nacional, a po kojima je moguća podrška Vesni Pusić jedan od aduta u Karamarkovim razgovorima s HNS-om. Šef HDZ-a o tome se konzultirao u uskom krugu najodanijih stranačkih kolega koji su mu potvrdili da se radi o dobrom taktičkom potezu. Između ostalog, time bi umanjio utjecaj Mosta i poslala bi se poruka da nisu potpuno nezamjenjivi.

Koketiranje s Vesnom Pusić samo je jedan od načina na koji HDZ namjerava ostvariti barem neizravnu suradnju s Hrvatskom narodnom strankom; mediji su ovih dana zabilježili javne susrete ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka s mandatarom Tihomirom Oreškovićem, ali nije tajna da se posljednjih mjeseci višekratno sastajao i s Karamarkom. Tema razgovora najčešće je bio energetski sektor, odnosno Hrvatska elektroprivreda u kojoj HNS ima presudan utjecaj, ali je posljednjih godina primjetno održavao na pozicijama i neke naslijeđene HDZ-ove kadrove, nastojeći tako dugoročno graditi odnose između dviju stranaka. Upućeni posebno naglašavaju primjere trojice visokopozicioniranih menadžera – Nikole Rukavine i Nikole Šulentića u HEP ODS-u te Marina Roce u Plomin Holdingu – koji su za vrijeme HNS-ove vladavine u tvrtki zadržali svoje pozicije, pa čak i napredovali.

  • MOGUĆA PODRŠKA VESNI PUSIĆ jedan je od aduta u Karamarkovim razgovorima s HNS-om. Šef HDZ-a o tome se konzultirao u uskom krugu stranačkih kolega koji su mu potvrdili da se radi o dobrom taktičkom potezu

PREMA TVRDNJAMA UPUĆENIH IZVORA, Vrdoljak je u razgovorima s Karamarkom – u koje je povremeno bio uključen i glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak – nastojao osigurati da se nakon promjene vlasti jednako tretiraju njihovi stranački kadrovi u sustavu HEP-a, premda će objektivno to biti teško moguće ostvariti jer je ova stranka na rukovodeća mjesta prema nekim procjenama postavila četrdesetak svojih stranačkih dužnosnika.

Treći kanal komunikacije HDZ-a i HNS-a usmjeren je prema dvojici HNS-ovaca iz sjevernih županija, gdje ova stranka tradicionalno ima velik utjecaj i solidnu potporu među biračkim tijelom. Radi se o varaždinskom županu i predsjedniku Središnjeg odbora Hrvatske narodne stranke Predragu Štromaru i međimurskom županu Matiji Posavecu, no Nacionalovi izvori iz samog HDZ-a uvjeravaju da je inicijativa u ovom slučaju neočekivano došla s HNS-ove strane, i to prije više od godine dana.

“Štromar i Posavec su još u vrijeme predsjedničkih izbora jasno dali do znanja da im je puna kapa Ive Josipovića i da su na neki način spremni podržati izbor Kolinde Grabar Kitarović. To, naravno, nije javno rečeno, no bilo je jasno da su otvoreni za neki oblik suradnje s HDZ-om. Jasno je da uoči parlamentarnih izbora nije bilo moguće dalje širiti tu priču, no bit će zanimljivo vidjeti kako će se situacija razvijati nakon izbora u HNS-u”, tvrdi Nacionalov izvor. Štromar je ovog tjedna demantirao ove glasine i ustvrdio da “nema nikakve šanse da će HNSpodržati koaliciju HDZ-a i Mosta”, pozvavši se na jasne odluke stranačkih tijela, no nakon simultane Karamarkove akcije na nekoliko razina, nije isključeno da će se raspoloženje u stranci uskoro promijeniti.

U JEDNADŽBU ODNOSA UNUTAR HRVATSKE narodne stranke svakako treba uključiti dosadašnju ministricu graditeljstva Anku Mrak-Taritaš koja je zbog ambicije da preuzme stranku bila marginalizirana na izbornoj listi – no u Sabor je ipak uspjela ući zahvaljujući dovoljnom broju preferencijalnih glasova. Ona se u medijima spominjala kao jedna od rijetkih ministrica iz Milanovićeve vlade kojoj bi mogao biti ponuđen novi mandat, navodno u kvoti Mosta, no to se tumači prije svega željom da se demonstrira kako suradnja dviju često suprotstavljenih stranaka u idućih četiri godine nije nemoguća.

Anka Mrak-Taritaš otvoreno pokazuje ambiciju da se kandidira za gradonačelnicu Zagreba, ali još uvijek nije odustala ni od mjesta predsjednice HNS-a. Protukandidati bi joj trebali biti gotovo svi spomenuti stranački dužnosnici, od Vrdoljaka do Posaveca i Štromara, a jedino se Vesna Pusić izjasnila da neće ulaziti u utrku. Stranka koja je vještim pregovaranjem sa SDP-om za sebe uspjela osigurati natprosječno velik utjecaj u Saboru nakon ovih izbora bi, zahvaljujući sve otvorenijim i konkretnijim pregovorima te delikatnoj poziciji koju u budućoj vlasti ima Karamarko, mogla uspjeti barem zadržati utjecaj u mnogim sferama društva, a možda i dobiti novi mandat na vlasti.

Komentiraj