HINA / Dario GRZELJ

KARAMARKO NAPUSTIO SASTANAK “Ja kao čovjek to ne mogu potpisati”

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izišao je s tripartitnoga sastanka s predstavnicima MOST-a i koalicije Hrvatska raste i izjavio kako ne može potpisivati uvjete što ih je ponudio Most.

‘Ja kao čovjek to ne mogu’, rekao je po izlasku sa sastanka u središnjici MOST-a Tomislav Karamarko rekavši kako neće potpisivati dokument te kako je napustio sastanak ostavivši SDP i MOST da pregovaraju.

Karamarko je naveo je kako nije mogao potpisati bianco prijedloge Mosta te dodao kako je u HDZ-u mnogo branitelja i siromašnih ljudi. Ne možemo na takav način razgovarati o koaliciji iz koje tvrde da im smrde hrvatski branitelji, napomenuo je dodavši kako je također problem potpisati koaliciji s onima koji su odgovorni u protekle četiri godine za osiromašenje Hrvatske.

“Previše je tu fotelja da bih ih potpisivao, nisam mogao pristati na niz aksioma i uvjeta, ‘prihvati ili odbij’. Ja se ne mogu igrati sa ugledom svoje stranke, dokument jednostavno nisam mogao potpisati, to je nemoguće. Želim mirno moći pogledati u oči svojim članovima i građanima”, rekao je Karamarko.

Petrov uoči sastanka: Vidjet ćemo što će reći obje koalicije

Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je prije večerašnjeg razgovora sa čelnicima HDZ-ove Domoljubne koalicije i SDP-ove koalicije Hrvatska raste, a koji je ubrzo napustio Tomislav Karamarko, kako ne zna hoće li se večeras znati ime mandatara jer to ne ovisi o njima, kao što nije ovislo ni proteklih pet tjedana.

Na sastanku se trebalo odlučiti o prijedlogu Mosta da potpišu sporazum o tripartitnoj vladi na čelu s nestranačkim premijerom ili kandidatom Mosta.
“Vidjet ćemo što će večeras reći obje koalicije i na temelju tih odgovora možemo bilo što dalje zaključivati”, kazao je.

 

  • Istaknuo je i kako trenutno ne razgovaraju o mandataru već o tome što su te dvije koalicije zadnjih tjedan dana komunicirale. Tek nakon što na to Most dobije jasne izjave moći će se govoriti dalje.

 

“To ćemo vidjeti”, odgovorio je Petrov na novinarski upit hoće li prihvatiti mjesto mandatara ako ga SDP-ova i HDZ-ova koalicija prihvate.

Ivan Lovrinović kazao je kako će večeras vidjeti jesu li HDZ i SDP uistinu mislili ozbiljno kada su proteklih dana izjavljivali da su spremni za zajedničku vladu, nestranačkog premijera ili premijera iz Mosta.

“Ako to prihvate, sve ostalo ćemo vrlo brzo riješiti”, kazao je. Istaknuo je i kako podržava Božu Petrova za budućeg premijera. Most je, ako bude takva situacija, davno rekao da ga podržava, dodao je.

Lovrinović je kazao i da sada ne razgovaraju o mandataru istaknuvši da, ako HDZ i SDP potpišu prijedlog Mosta, onda će sve drugo biti lakše riješivo.

Negirao je da su im postavili nemoguće uvjete nazvavši dezinformacijama i da je bilo govora o podjeli ministarskih mjesta. “Nije bilo govora ni o kakvoj podjeli ministarstava, to su dezinformacije”, kazao je.

Prije ulaska u sjedište Mosta čelnci SDP-a i HDZ-a, Zoran Milanović i Tomislav Karamarko, nisu davali izjave za novinare.

Komentiraj