Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko izjavio je u srijedu da će se naknade u vrijednosti od tisuću eura za svako novorođenče, vjerojatno isplaćivati od 1. rujna.

Karamarko je to kazao tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva na kojemu premijer Tihomir Orešković i članovi njegove vlade prvi put odgovaraju na pitanja zastupnika.
Pitanje o obećanoj naknadi za novorođenčad postavio je SDP-ov Domagoj Hajduković, koji je ustvrio da je mjera najavljena u izbornoj kampanji “postala opća sprdnja na društvenim mrežama”, jer se naknade ne isplaćuju.
“Radi li se o obmani birača kada govorimo o ovoj potpori ili jednostavno niste u stanju osmisliti model po kojem bi isplaćivali ove naknade”, upitao je Hajduković Karamarka, koji mu je uzvratio da je novoj Vladi tek nešto više od dva mjeseca.
“Vi ste imali četiri godine pa ništa niste napravili na ovom pitanju, dakle socijalna osjetljivost – nula”, rekao je Karamarko.
Podsjetio je da je za naknadu novorođenčadi u ovogodišnjem državnom proračunu osigurano 100 milijuna kuna za tu namjenu te najavio da će isplata vjerojatno krenuti od 1. rujna, nakon donošenja adekvatnog zakona.
“Vlada je socijalno osjetljiva i vjerujte reformska vlada jest, ali na taj način da tu reformu osjete oni koji su zaslužili, a oni su potrebiti i siromašni”, poručio je prvi potpredsjednik Vlade.
Premijer Tihomir Orešković najavio je, pak, da će uskoro početi isplata stipendija Zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, čime je odgovorio na pitanje zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija, koji se požalio da ove godine još nije pokrenuta procedura za dodjelu stipendija.
Premijer je objasnio da je do zastoja došlo prošle godine, kada je tadašnji ravnatelj Zaklade podnio ostavku, a njegov nasljednik nije imenovan.
Naglasio je, međutim, kako je novac za tu namjenu osiguran u proračunu te da će se procedura dodjele stipendija uskoro pokrenuti.

“Ako nemate rješenje za mjesec dana, slobodno me možete kontaktirati”, poručio je Orešković Kajtaziju.

Komentiraj