Karamarko komentirao odluku Ustavnog suda

Tomislav Karamarko komentirao je u srijedu odluku Ustavnog suda da njegov predmet vrati na ponovno odlučivanje Upravnom sudu.

“Ovo je jedina normalna i pravična odluka. Nisam bio u sukobu ineresa. Htio sam spasiti Hrvatsku od enormnog financijskog gubitka”, kaže Karamarko za N1.

Odvjetnica Tomislava Karamarka, Vesna Alaburić kazala je kako je Ustavni sud ukinuo presude upravih sudova zato što su propustili zakonito odlučiti o njegovoj tužbi. Alaburić kaže da su time “povrijedili njegovo pravo na stvarnu i učinkovitu sudsku zaštitu i pravo na pravično suđenje”.

Ustavni sud donio je odluku u predmetu Tomislava Karamarka, kojega je odluka Povjerenstva svojedobno natjerala da se povuče s mjesta potpredsjednika Vlade.

Na sjednici Ustavnog suda održanoj 2. srpnja uvažena je ustavna tužbe Tomislava Karamarka te se ukida presuda Visokog suda i presuda Upravnog suda te se predmet vraća Upravnom sudu. Odluka je donesena većinom glasova.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u lipnju 2016. donijelo odluku da je tadašnji potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa. Sudjelovao je u raspravama o sudskim sporovima koje je vezano uz Inu Hrvatska vodila s mađarskim MOL-om.

Karamarko je, prema Povjerenstvu, povrijedio načela poštenog, savjesnog i odgovornog postupanja jer je Vladi, svojoj stranci, koalicijskim partnerima i javnosti prešutio da njegova supruga Ana Karamarko niz godina posluje s Jozom Petrovićem, lobistom MOL-a u Hrvatskoj. Riječ je o ‘aferi Konzultantica’, koju je otkrio Nacional.

Karamarko se na odluku žalio na Upravnom sudu koje je stalo na stranu Povjerenstva, a potom i na Visokom upravnom sudu.

EKSKLUZIVNI DOKUMENTI Lobist Mola Ani Karamarko platio 60 tisuća eura

EKSKLUZIVNI DOKUMENTI: VRH MOLA ODOBRIO PLAĆANJE ANE KARAMARKO

Komentiraj