Patrik Macek/PIXSELL

KARAMARKO je sa suradnicima pokušao oformiti paralelni sigurnosni sustav

BIVŠI POTPREDSJEDNIK VLADE paralelni sigurnosni sustav pokušao je napraviti kroz dva odvojena pravca djelovanja. Jedan je uključivao neke aktivnosti Ministarstva obrane, a drugi Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Tri posve neovisna izvora za Nacional su otkrila da je jedan krug dužnosnika HDZ-a u sada tehničkoj vladi, pokušao oformiti paralelni sigurnosni sustav pod utjecajem Tomislava Karamarka, tada predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika vlade zaduženog za domovinsku sigurnost.

Ako su točne tvrdnje o postojanju takve inicijative, one dodatno pokazuju koliko je Karamarku, iz vjerojatno samo njemu poznatih razloga, bilo važno imati u svojim rukama poluge represivnog sustava. Karamarko je mogao imati motiv za takvu inicijativu jer je bio prisiljen pristati na ultimatum Mosta kako bi sastavio vladu, a taj je ultimatum Mosta, među ostalim, uključivao njihovu kontrolu SOA-e i Ministarstva unutarnjih poslova. Bio je to početak velike nestabilnosti i nervoze koja je na koncu rezultirala padom te vlade.

Komentiraj