BIVŠI POTPREDSJEDNIK VLADE paralelni sigurnosni sustav pokušao je napraviti kroz dva odvojena pravca djelovanja. Jedan je uključivao neke aktivnosti Ministarstva obrane, a drugi Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Tri posve neovisna izvora za Nacional su otkrila da je jedan krug dužnosnika HDZ-a u sada tehničkoj vladi, pokušao oformiti paralelni sigurnosni sustav pod utjecajem Tomislava Karamarka, tada predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika vlade zaduženog za domovinsku sigurnost.

Ako su točne tvrdnje o postojanju takve inicijative, one dodatno pokazuju koliko je Karamarku, iz vjerojatno samo njemu poznatih razloga, bilo važno imati u svojim rukama poluge represivnog sustava. Karamarko je mogao imati motiv za takvu inicijativu jer je bio prisiljen pristati na ultimatum Mosta kako bi sastavio vladu, a taj je ultimatum Mosta, među ostalim, uključivao njihovu kontrolu SOA-e i Ministarstva unutarnjih poslova. Bio je to početak velike nestabilnosti i nervoze koja je na koncu rezultirala padom te vlade.

Komentiraj

PREKOPatrik Macek/PIXSELL
Podijeli objavu
Prethodni članakCVJETNI TRG Prosvjed protiv Horvatinčićeve terase
Sljedeći članakECHR: Opravdan otkaz vjeroučitelju zbog povrede kanonskog prava
Berislav Jelinić je istraživački novinar sa više od dvadeset godina radnog iskustva u vodećim hrvatskim tiskanim i elektroničkim medijima. Diplomirani je kriminalist sa apsolviranim studijem novinarstva, te stečenim zvanjem EMBA nakon završene Cotrugli Business School. Radio je kao novinar i urednik u tjednicima Globus, Studio, Arena, Aktual, dnevnim novinama Jutarnji list, na OTV-u, te autorski surađivao na projektima emitiranim na HTV-u i TV Mreži, ali najveći dio profesionalnog angažmana aktivan je u Nacionalu. Početkom 2014. izdao je knjigu pod naslovom Zašto je ubijen Ivo Pukanić. Godinama je aktivan u nevladinom sektoru vezanom uz razvoj transparentnosti pravosuđa. Tijekom posljednjih pet godina aktivan je član Rotary kluba Zagreb Medvedgrad, gdje je odradio i jednogodišnji predsjednički mandat.