Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko u srijedu je na konferenciji za novinare podnio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, nakon što je, nekoliko sati ranije, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa donijelo odluku da je u sukobu interesa u aferi ‘Konzultantica’.

Oni su odlučili da je Karamarko u sukobu interesa jer njegovi privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti, kao i da zbog potencijalnog sukoba interesa ne može sudjelovati u procesima donošenja odluka vezanim uz arbitražne postupke koji se vode između Hrvatske i MOL-a, kao niti u donošenju odluka koje se odnose na Inu.

U večernjim se satima oglasio i putem svog službenog Facebook profila, gdje je poručio kako će, vezano za sukob interesa, iskoristiti sva pravna sredstva da dokaže da sukoba interesa nema.

“Podnosim ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, a pozivam Božu Petrova i Tihomira Oreškovića da i oni to naprave. Kao što sam najavljivao, ovim simboličnim činom ću pokazati da sam spreman na kompromis kada je u pitanju stabilnost Vlade i hrvatska budućnost. Uvjeren sam da ćemo uspjeti presložiti Vladu i do kraja provesti naš program kojeg smo pripremali toliko dugo. I dalje ću se gorljivo zagovarati za napredak Republike Hrvatske, a za navodni sukob interesa za koji me se tereti iskoristit ću sva pravna sredstva da dokažem da sukoba interesa nije bilo”, napisao je Karamarko.

Podnosim ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, a pozivam Božu Petrova i Tihomira Oreškovića da i oni to…

Posted by Tomislav Karamarko on Wednesday, June 15, 2016

Brojni komentari slili su se ispod Karamarkove objave, od onih koji pozdravljaju ostavku do onih koji predsjednika HDZ-a ohrabruju i pružaju mu podršku. “Bravo predsjednice samo pošteno samo hrabro. Moj predsjednik Tomislav Karamarko”, “TOME TI SI HRVAT DOMOLJUB BIO I OSTAJEŠ UZ TEBE SMO”, “Hvala ti sto trpis za Domovinu.”, “Samo naprijed i dalje ponosno mi smo uz Vas”, “Naravno da nije bilo sukoba interesa. Bilo bi jako lijepo kada bi Dalia Orešković javnosti rekla tko je nju zaposlio i na čiju intervenciju,te zašto je čovjeka koji je do njenog dolaska radio u toj vrloj instituciji otjerala s posla pa je čovjek zadovoljštinu potražio na sudu. I dobio pravomoćnu presudu u svoju korist”, samo su neki od poruka podrške.

S druge strane, velik je broj i onih koji pružaju podršku – njegovoj ostavci. “Bog te blagoslovio! Napokon si se kanio onog što ne znaš”, “Konačno”, ” Karamarko, ti kao sudionik vlade morao bi postivati zakone RH”.

Podsjetimo, na današnjoj konferenciji za novinare Karamarko je podnio ostavku pozvavši i Božu Petrova i Tihomira Oreškovića da naprave isto. Komentirao je i odluku Povjerenstva, nazvavši je ‘polunakaradanom’. “Povjerenstvo je razmatralo moj navodni slučaj. Zadovoljan sam i nezadovoljan. Nezadovoljan sam jer su ustanovili nekakav sukob interesa, a zadovoljan sam jer se taj sukob interesa dogodio na nekakvom neformalnom sastanku u Vladi na kojem nije vođen ni zapisnik”, rekao je Karamarko. Rekao je kako je u sukobu interesa jer je izrazio vlastiti stav. “Zar smo se vratili u vrijeme verbalnog delikta?”, upitao je.

Komentiraj