Nakon današnje konferencije za novinare Tomislava Karamarka, na kojoj je predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade najavio pokretanje postupka opooziva premijera Tihomira Oreškovića, SDp je na svom Twitter računu podijelio objavu Karamarka sa društvenih mreža od prije nekoliko mjeseci, u kojoj za Oreškovića kaže kako je ‘Oreškoviću legitimitet daju njegova stručnost i Hrvatski sabor’.

“Dobili smo mandatara. Sada kada je to postao poslovni čovjek svjetskog glasa, sada kada je iz svijeta došao Hrvat, vrhunski stručnjak, sada je problem legitimitet. Mi u HDZ-u znamo da nije problem to već činjenica što su HDZ, Domoljubna koalicija i Most dogovorili mandatara.

Legitimitet mu daju njegova stručnost i Hrvatski sabor. Parlament je predstavničko tijelo u koje građani neposredno biraju svoje predstavnike. Potom zastupnici kao predstavnici naroda izglasavaju povjerenje Vladi.

Ustav ne propisuje neposredan izbor premijera. Da smo željeli takve izbore valjda bi ih stavili u Ustav. Svako malo zaklinjemo se u parlamentarnu demokraciju, a kad je treba primijeniti onda je neki negiraju”, napisao je na svom Facebooku 24. prosinca Karamarko.

U ožujku je poručio kako Orešković još uvijek ima podršku HDZ-a. “Kad je u pitanju moje povjerenje u predsjednika Vlade, g. Tihomir Orešković još uvijek ima podršku HDZ-a kao najjače parlamentarne stranke. Kada je ne bude imao, on više neće biti predsjednik Vlade”, poručio je.

Komentiraj