Predsjednici HDZ-a i HSS-a Tomislav Karamarko i Krešo Beljak razgovarali su u ponedjeljak u središnjici HDZ-a, a nakon sastanka je Karamarko poručio kako vjeruje da tek dolazi vrijeme u kojem će se pokazati bliskost političkih korijena HDZ-a i HSS-a, a Beljak da i dalje stoji na tome da HSS neće stvarati nikakve probleme ni HDZ-u niti Domoljubnoj koaliciji te da će HSS kao samostalna stranka doprinositi ukupnim rezultatima.

“HDZ i HSS su stranke koje svoj politički program temelje na beskompromisnom zastupanju nacionalnih interesa, socijalnoj pravdi, te hrvatskoj kulturnoj i političkoj tradiciji. Zbog toga nije nedostajalo tema za razgovor na današnjem susretu s Krešom Beljakom, nedavno izabranim predsjednikom Hrvatske seljačke stranke”, napisao je Karamarko na svom facebook profilu nakon razgovora. Naveo je i da su razgovarali o nastavku uspješne suradnje dvije političke stranke.

“Vjerujem da će ona biti dugotrajna i još bolja nego dosad. Zalog tome su otvoreni i iskreni razgovori o svim problemima koje trebamo rješavati kao partneri te vjerodostojnost koju moramo pokazivati poštujući preuzete obveze i ispunjavajući obećanja. Vjerujem da tek dolazi vrijeme u kojem će se pokazati bliskost političkih korijena HDZ-a i HSS-a”,  istaknuo je Karamarko.

Novi predsjednik HSS-a Krešo Beljak Hini je izjavio da je s Karamarkom “porazgovarao o određenim, eventualno otvorenim pitanjima kojih nema puno” te da i “dalje stoji na tome da HSS neće stvarati nikakvih problema ni HDZ-u niti Domoljubnoj koaliciji”.

“Nadam se da će u budućnosti suradnja biti još bolja nego što je bila dosad i to na svim razinama, ne samo državnoj nego i na lokalnoj, ali ne u smislu da bismo išli prema utapanju HSS-a u HDZ, nego u smislu da HSS bude samostalna stranka koja će doprinositi ukupnim rezultatima”, naglasio je Beljak.

 

  • Na pitanje na čiju je inicijativu održan sastanak, Beljak je rekao da su se zajednički dogovarali već neko vrijeme, ali su obojica bili u gužvi. “Zajednička inicijativa, ali on (Karamarko) je zvao”, kaže Beljak.

 

Na pitanje o kojim se to “eventualnim, otvorenim pitanjima” radi, Beljak je rekao da ne postoje nikakva otvorena pitanja.

“Nismo otvarali pitanja nego smo u principu dali do znanja jedan drugome ono što smo već znali, a to je da nastavljamo suradnju i da će HSS u budućnosti jače doprinositi borbi za hrvatske interese”, istaknuo je Beljak.

Objasnio je da to znači da će HSS biti jaka stranka s jasnim stavovima, koji su patriotski i hrvatski. “Tako će to biti, a određene stvari koje su obilježavale HSS u proteklih pola godine se neće događati. Bit ćemo beskompromisni borci za hrvatske interese”, rekao je.

Poručio je da se HSS okreće sebi, te ocijenio da je situacija u HSS-u bolja nego što je očekivao i da su promjene pozdravljene kod velikog broja članstva i da sve skupa ide u pozitivnom smjeru. Beljak je siguran da će HSS u budućnosti imati što reći na hrvatskoj političkoj sceni.

Kaže da s Karamarkom nije razgovarao o konkretnim reformama, u kontekstu toga što je i Milan Bandić, čija je stranka također članica Domoljubne koalicije, u subotu dao Vladi rok od tri mjeseca za prijedloge novih projekata, rekao je da će biti prvi inicijatori preslagivanja unutar koalicije.

“Nismo razgovarali ni o kakvim otvorenim stvarima koje se tiču državne politike i funkcioniranja Vlade jer svi sve znamo i mislim da se i hrvatska javnost slaže da stvari treba ubrzati”, rekao je Beljak.

Na pitanje je li s Karamarkom razgovarao o još jednom, trećem HSS-ovom saborskom zastupniku, koji im, kako je najavljivao bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg, pripada na temelju koalicijskog sporazuma sa HDZ-om, Beljak je rekao da nisu na taj način razgovarali.

“Određene stvari su dogovarane, a na nekom od sljedećih sastanaka ćemo vidjeti koliko je tu bilo informacija, koliko dezinformacija, pošto ja kao potpredsjednik HSS-a nisam bio ipak involviran u određene stvari. Danas nismo o tome razgovarali”, rekao je Beljak.

Komentiraj