Karamarka uvlače u aferu s kupnjom Novog lista

PIXSELL

Izvori bliski HDZ-u plasiraju tvrdnje da je Tomislav Karamarko imao sastanak s predstavnicima češko-slovačkog fonda J&T uoči najave da će oni preuzeti riječki dnevni list

Zagrebačka banka još uvijek nije i službeno potpisala dokument iz kojeg bi se moglo iščitati da su dnevne novine Novi list dobile novog vlasnika, kojeg nominalno predstavlja medijska tvrtka pod kontrolom J&T financijske grupacije. Upućeni poslovni izvori tvrde da su u takvim poslovima mogući preokreti doslovce u posljednji trenutak, naročito kada takve transakcije prati izražen medijski interes, kako novinara zaposlenih u Novom listu, tako i u drugim medijima, ali i u Hrvatskom novinarskom društvu. Ono je u ponedjeljak upozorilo da se prodaja Novog lista odvija netransparentno, ispod stola i s fiktivnim vlasnicima. U međuvremenu se među novinarima Novog lista pročula informacija da do potpisivanja ugovora nije došlo jer je “netko zaboravio pečat”.

ZAPRAVO SE RADI O TRANSAKCIJI otkupa višemilijunskih potraživanja Zagrebačke banke prema većem broju tvrtki, među kojima se nalazi i ona koja kontrolira Novi list. U složenom kolopletu raznih poslovnih odnosa i još raznovrsnijih interesa, počele su se plasirati tvrdnje da HDZ želi posredno utjecati na uređivačku politiku Novog lista te da je zato osmišljena ulagačka operacija koja bi to trebala i omogućiti. S tim su tvrdnjama kompatibilne i tvrdnje koje su do Nacionala dospjele još početkom ožujka.

Tada je, prema Nacionalu, iz krugova bliskih HDZ-u plasirana tvrdnja da je desetak dana nakon što je formirana Vlada i nakon što je Tomislav Karamarko imenovan prvim potpredsjednikom s ovlastima zamjenika, u Banskim dvorima održan sastanak s predstavnicima velikog češko-slovačkog fonda J&T, inače vlasnicima Varaždinske banke. Nije precizirano tko je točno bio prisutan od strane J&T fonda. Spomenuto je samo da su na sastanku bili “direktor tog fonda” i još jedna osoba. Moguće da je na sastanku bila i osoba koja je nastupala kao posrednik. No precizirano je da je u ime Vlade sastanku nazočio Tomislav Karamarko, uz kojeg je bio prisutan i jedan njegov neformalni savjetnik.

“Neobično je što je umjesto premijera Tihomira Oreškovića, drugog potpredsjednika Bože Petrova ili barem ministra gospodarstva Tomislava Panenića, Karamarko na sastanak pozvao jednog svog neformalnog savjetnika, inače poznatog lobista bliskog visokim poslovnim krugovima. Na tom sastanku razgovaralo se o ozbiljnim preuzimanjima i poslovima koje taj fond želi napraviti u Hrvatskoj. Između ostalog, bilo je riječi i o preuzimanju Adrisa. Predstavnici hrvatske strane rekli su stranom investitoru: ‘Imat ćete našu podršku, ali učinite i vi nama uslugu i kupite Novi list.’ To su vrlo opasne stvari, a prikazuju model i obrazac po kojem bi se stvari događale”, rekao je Nacionalu još početkom ožujka visoki izvor blizak HDZ-u.

Isti izvor tvrdi da premijer Tihomir Orešković nije bio upoznat s tim sastankom, barem ne izravno. Upitan kako bi se Vlada uopće mogla petljati u poslove vezane uz preuzimanje dionica neke privatne tvrtke izlistane na burzi, Nacionalov izvor je rekao: “Kad ozbiljna grupa dolazi u Hrvatsku, očekuju neku podršku i kontakte koji će im pomoći u ostvarivanju njihovih planova, a u krajnjoj liniji željeli su ih upoznati sa svojim operacijama. No Adris je bio samo jedna od tema. Oni imaju velike planove s investicijama u Hrvatsku.”

  • HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO upozorilo je da se prodaja Novog lista odvija netransparentno, a među novinarima Novog lista pročulo se da do potpisivanja ugovora nije došlo jer je ‘netko zaboravio pečat’

Nacional je službeno zatražio od Vlade da prokomentira ove tvrdnje. Službeni odgovor nije stigao. Međutim, izvor blizak vrhu Vlade izjavio je za Nacional da se taj sastanak nije dogodio te da se radi o podmetanjima.

Prošlog četvrtka u Jutarnjem listu pojavila se informacija da je kupac Novog lista upravo J&T grupa, odnosno JOJ Media House, jedna od firmi koje djeluju u sklopu tog fonda i u većinskom je vlasništvu J&T Banke. Tabloid 7Dnevno odmah je nakon toga u petak izašao s naslovnicom “HDZ u tajnosti kupio Novi list”, ali tvrdeći da je to napravljeno uz pomoć Marijana Hanžekovića i Franje Lukovića, vlasnika i šefa nadzornog odbora Europapress Holdinga, očito aludirajući na to da bi Luković trebao imati utjecaja na odluke Zagrebačke banke, iako ju je formalno napustio.

Predsjednik Odbora direktora tvrtke JOJ Media House je Richard Flimel. Na pitanje je li moguće da je upravo Richard Flimel nazočio tajnom sastanku u Vladi s Karamarkom prije nešto više od mjesec dana, iz PR agencije “IM&C”, koja zastupa J&T grupu, neslužbeno su Nacionalu rekli da je on, prema njihovim saznanjima, posljednji put u Hrvatskoj bio u prosincu.

“MI BISMO ZASIGURNO ZNALI da je on dolazio u Hrvatsku”, odgovorili su.

Flimel je u ponedjeljak poslijepodne na izravan upit Nacionala demantirao da je prisustvovao bilo kakvom susretu u Vladi, pa tako i onom s Tomislavom Karamarkom.

Osoba bliska J&T fondu također je neslužbeno rekla Nacionalu da oni trenutno ne mogu službeno istupati jer ugovor o kupnji Novog lista još nije potpisan, a s obzirom na to da su fondovi izlistani na burzi, oko toga postoje vrlo stroga pravila. Isto tako, ne vide zašto bi se to prikazivalo kao tajna operacija.

“Ne vidim što je tu čudno. Riječ je o fondu koji u svom portfelju ima medijske kuće, između ostalog i televiziju u Slovačkoj. To s nekakvim tajnim preuzimanjima sve su gatanja i spekulacije. Oni su se javili kad je objavljen tender”, tvrdi osoba bliska J&T grupi.

No kad je riječ o navodnim planovima za “neprijateljsko preuzimanje” Adris Grupe, Nacionalov izvor blizak J&T grupi tvrdi da se to sve odigravalo na službenoj razini.

“J&T je još u listopadu prošle godine poslao upit upravi Adrisa radi sastanka, ali je uprava Adrisa odbila primiti predstavnike J&T fonda. Samim time je ta priča završila. Nitko se u ovom trenutku ne bavi preuzimanjem Adrisa. Da je netko u međuvremenu pokušao koncentrirati veću količinu dionica Adrisa, to bi se odmah primijetilo na burzi. Osim toga, kakvo je to ‘neprijateljsko preuzimanje’ ako zoveš upravu tvrtke?” ističe Nacionalov izvor. On isto tako upozorava da je sama ideja o preuzimanju Adrisa od J&T grupe došla od Plinija Cuccurina.

“Nije se J&T grupa sama sjetila Adrisa, već im se obratio Cuccurin. A svi znaju da su Cuccurin i Ante Vlahović u svađi već godinama, to nije tajna. No J&T grupa nije tu imala nikakve loše namjere, njihova ideja bila je da bi mogli biti partner Cuccurinu, a sve ostalo je Vlahovićev spin. Da bi J&T grupa mogla ostvariti navodno ‘neprijateljsko preuzimanje’ Adrisa, morali bi osim Cuccurina, koji drži oko osam posto dionica, pridobiti još jednog velikog dioničara da bi im prišli ostali mali dioničari. Njima treba Vlahovićeva supruga jer ona drži taj ključni paket. No opet ne vidim kakve to sve skupa ima veze s Vladom. Adris je tvrtka izlistana na burzi i ne vidim zašto bi se predstavnici J&T grupe zbog toga nalazili s Vladom i zašto bi njima Vlada bilo što uvjetovala. Da oni žele kupiti Kupare, bilo bi razumljivo zašto im treba Vlada”, smatra Nacionalov izvor blizak J&T grupi.

S druge strane, navodi se da bi za J&T grupu bilo isplativije kupiti neki od zapuštenih turističkih kompleksa u vlasništvu države, koje bi mogli dobiti po puno povoljnijoj cijeni. Nacionalov izvor blizak HDZ-u, koji je i otkrio cijelu priču, tvrdi da J&T fond namjerava uložiti ozbiljan novac u Hrvatsku, da je riječ o milijardama te da im u tom smislu treba podrška Vlade jer se tako velike investicije ne mogu provoditi bez pomoći institucija države.

“ONI SU NAPROSTO PREDSTAVILI Vladi svoje planove. Riječ je o poslovima čiji se iznosi broje u milijardama eura. Za njih bi kupnja Novog lista bila kikiriki, mali zalogaj kao znak dobre volje, a zapravo ulaznica za ozbiljnije poslove”, tvrdi Nacionalov sugovornik.

Informaciju da je “Karamarko s jednim svojim savjetnikom prije nešto više od mjesec dana ručao s vlasnicima i direktorima jednog europskog fonda zainteresiranog za investicije u Hrvatskoj” objavio je usputno u subotnjem broju i list Telegram, u vlasništvu Ninoslava Pavića koji je također bio zainteresiran za kupnju Novog lista.

  • IZ VLADE NISU ŽELJELI SLUŽBENO ODGOVORITI je li se sastanak s predstavnicima fonda dogodio, ali je izvor blizak vrhu Vlade poručio da sastanka nije bilo i da se radi o podmetanjima na račun šefa HDZ-a

No iz agencije “IM&C” ostaju pri tvrdnji da nemaju saznanja da je itko iz J&T fonda proteklih mjeseci boravio u Hrvatskoj.

“Jedina osoba koja je tu boravila je Monika Céreová, ali ona je članica Uprave Vabe i uključena je isključivo u poslove s bankom, ne i u poslove vezane uz fond”, tvrde u agenciji.

Prema službenim podacima objavljenim na internetskim stranicama Varaždinske banke, njihov vlasnik, J&T Finance Group, među najjačim je financijskim investitorima na području Srednje Europe, s imovinom većom od devet milijardi eura. Osnovana je 1993.

“Cijenjeni je partner brojnih tvrtki, ali i građana koji žele efikasno upravljati svojim financijskim poslovanjem. J&T Finance Group upravlja raznovrsnim portfeljem investicija, od visoko konzervativnih investicija u banke do obveznica ili pak strukturiranih investicija u privatne investicijske fondove. J&T Finance Group vlasnik je J&T banke u Češkoj i Slovačkoj, J&T Banke ZAO u Rusiji, J&T Banke i zaklade na Barbadosu, kao i 88 postotni vlasnik Postova banke u Slovačkoj”, stoji na stranicama Varaždinske banke.

ULAZAK ČEŠKE J&TFG U Hrvatsku (koja je još 2014. preuzela Varaždinsku banku) ima još jednu zanimljivu dimenziju. Naime, sve do ožujka ove godine kineska kompanija CEFC China Energy Company posjedovala je 9,9 posto udjela u J&TFG-u, a odnedavno je taj udjel povećala na 50 posto, čime je u češku grupu donijela svježi kapital i istovremeno kineskim tvrtkama otvorila put na atraktivna europska tržišta. Interes kineskih investitora, koji posljednjih nekoliko godina ubrzano ulaze na prostor Europe preuzimajući udjele u brojnim europskim kompanijama i investirajući u veliki broj novih projekata, neminovno je zahvatio i Hrvatsku. Zanimljiv je podatak da je u posljednjih nekoliko mjeseci nekoliko kineskih delegacija posjetilo Hrvatsku te su razgovarali s predstavnicima hrvatske vlade, a sredinom listopada prošle godine i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović službeno je posjetila Peking. Tom je prilikom, kako je i priopćeno iz Ureda predsjednice, kineski premijer Li Kećijang i službeno pozvao Hrvatsku da predloži konkretne ulagačke projekte. Kratko nakon toga intenzivirao se posjet kineskih delegacija u Hrvatsku. U svjetlu tvrdnji da bi se iza ulaganja tog fonda u Novi list mogli nalaziti skriveni interesi HDZ-a, bit će zanimljivo vidjeti hoće li i kako novi vlasnici utjecati na uređivačku politiku tog lista, ali i kako će poslovno razvijati te novine, opterećene brojnim financijskim i inim problemima.

Komentiraj

Source:Orhidea Gaura Hodak i Sandra Carić Herceg