Kapetan i vlasnik broda pušteni na slobodu, djeca i dalje životno ugrožena

Vlasnik i kapetan broda, na kojem je zbog trovanja ugljičnim monoksidom jedna osoba preminula, a dvoje djece životno ugroženo, uhićeni su u srijedu zbog ugradnje agregata u strojarnici broda zbog čega je došlo do istjecanja otrovnih plinova.

Jutros su vlasnik (23) i kapetan (27) broda odvedeni pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu zbog teškog kazenog djela protiv opće sigurnosti.

Pušteni su da se brane sa slobode budući da nije bilo elemenata za određivanje pritvora.

Vlasnik broda je, kako doznaje RTL od njegovog odvjetnika, u svojoj obrani rekao da se ne osjeća krivim. Izrazio je žaljenje zbog nemilog događaja te sućut obitelji preminulog Talijana. I sam je, kako je rekao njegov odvjetnik, pomagao unesrećenima.

“Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su njih dvojica protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja 8. kolovoza 2019. ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte. Zbog njegovog rada došlo je do istjecanja otrovnih plinova – ugljičnog monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina i posljedično trovanja putnika”, navodi se u policijskom priopćenju.

Podsjetimo, u hvarsku luku u utorak je uplovio motorni brod na kojem je pronađen mrtav muškarac, a pet osoba je zbog teškog zdravstvenog stanja hitno prevezeno u Split i hospitalizirano. Radi se o tri osobe u dobi od 64, 56 i 44 godina koji su stabilno te dvoje djece – u dobi od 11 i pet godina koja su životno ugrožena. Svi su Talijani.

Djeca su i dalje životno ugrožena s višestrukim zatajenjima organa, te su i dalje na respiratoru. “Prema pristiglim nalazima povišena je razina karboksihemoglobina što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida”, rekla je voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju splitskog KBC-a Branka Polić.

Naglasila je kako u ovom trenutku liječnici ne mogu reći koliko će trajati njihovo liječenje i koliko će biti životno ugroženi, jer sve ovisi o daljnjim laboratorijskim nalazima i o kliničkom stanju djece.

Bruno Mancuso, prijatelj žrtve i gradonačelnik Sant’Agata di Militella, koji je također bio na kobnom brodu, dao je izjavu za HRT i opisao tragediju.

“Ujutro oko 10 sati, još nisu vidjeli nikoga od nas pa su otvorili vrata naših soba i šokirali se. Našli su nas potpuno nesvjesne, u dubokom snu. Nažalost, u Eugenijevoj sobi njega su pronašli u kupaonici, naopačke u kadi, izgleda da je u toku noći pokušao ustati i udario je glavom od kadu i ostao ležati u njoj mrtav”, kazao je.

Komentiraj