Kapetan Dragan ostaje u istražnom zatvoru

FaH

Optuženi ratni zločinac Dragan Vasiljković, zvani kapetan Dragan i idući mjesec će ostati u istražnom zatvoru koji mu je u srijedu zbog opasnosti od bijega treći put produljio splitski Županijski sud.

Vasiljkoviću je u Hrvatskoj optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva, a splitski sud prethodno mu je odbio prijedlog jamčevine u visini od pet milijuna kuna.

Tereti ga se da je od sredine 1991. do 1993. kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za buku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja i da je 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i 1993. u Bruškoj kod Benkovca zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Vasiljković se sumnjiči i da je u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju, te naselje Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. U napadu su ubijeni i ranjeni civili, uključujući i i jednog stranog novinara, stanovništvo je natjerano na bijeg, imovina je opljačkana, dok su civilni objekti oštećeni ili uništeni.

Dragan Vasiljković se nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio u Australiju, gdje je do uhićenja početkom 2006. pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu gdje je bio trener golfa. No, Nakon višegodišnjeg pravnog postupka izručen u srpnju 2015. je izručen Hrvatskoj, gdje ga očekuje suđenje zbog ratnog zločina.

Nakon izručenja Hrvatskoj priveden je na Odjel za ratne zločine splitskog Županijskog državnog odvjetništva. Tada je dobio odvjetnika Darka Stanića po službenoj dužnosti, a pregovori sa nekoliko zagrebačkih, splitskih i riječkih odvjetnika nisu urodili plodom jer ga je većina odvjetnika izbjegavala braniti. Na prvom ispitivanju u splitskom Županijskom državnom odvjetništvu Vasiljković nije odgovarao na pitanja tužiteljstva. Danas ga zastupa zagrebačka odvjetnica Slađana Čanković.

U zatvorskoj ćeliji na Bilicama u početku je bio sam, no kasnije mu se pridružio Dragan Paravinja do sada tri puta osuđivan na 40 godina zatvora zbog ubojstva maloljetne Antonije Bilić. Nakon što je Paravinja prebačen u zagrebački zatvor njegovo mjesto u ćeliji naslijedio je bivši general Borislav Đukić kojega je Crna Gora zbog optužbe za rušenje brane na Peruči izručila Hrvatskoj.

Komentiraj