KAPETAN BOJNOG BRODA JNA Borojević uhićen zbog optužbi za ratne zločine

Miranda Cikotic/PIXSELL

Umirovljeni kapetan bojnog broda bivše JNA Čedomir Borojević uhićen je na graničnom prijelazu Karasovići prošloga četvrtka zbog optužbi za ratne zločine, te smješten u splitski zatvor Bilice.

Tužiteljstvo je za Borojevića tražilo jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, ali sudac istrage splitskog Županijskog suda Davor Svalina pristao je na zahtjev obrane Borojevića, te istražni zatvor zamjenio jamčevinom.

Tužiteljstvo je najavilo žalbu. Borojević će ostati u istražnom zatvoru do rješavanje žalbe ili uplate jamčevine.

“Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik kao zapovjednik 20. Graničnog mornaričkog diviziona u sastavu 8. Vojnopomorskog sektora tzv. JNA, od 16. rujna 1991. do 18. rujna 1991. na području Županije šibensko-kninske za vrijeme oružanog sukoba između Oružanih snaga Republike Hrvatske i JNA i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih postrojbi SAO Krajina i Republike Srpske Krajine, tijekom združenog napada tih postrojbi na grad Šibenik tenkovskim, oklopnim i topovskim jedinicama u sastavu 9. kninskog korpusa i zrakoplovstva JNA, postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije od 12. kolovoza 1949. o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba”.

“Osnovano se sumnja da je kao zapovjednik patrolnog čamca prenio zapovijed članovima svoje posade da se napadne grad Šibenik bez izbora ciljeva, paljbom iz svog raspoloživog oružja po civilnim objektima i civilima, s ciljem njihova zastrašivanja i uništenja njihove imovine i zauzimanja grada, te su s čamca otvorili topničku vatru i iz topova tipa Bofors, cal. 40 mm i teških strojnica, cal. 20 mm pucajući na civilne objekte. Uslijed ovakvog napada došlo je do ugrožavanja života građana i do velikih materijalnih oštećenja stambenih i gospodarskih objekata”, piše u priopćenju DORH-a.

Komentiraj