Kaotično: Jedan doktor cijepi one s 56, a drugi nije ni sve s 80 godina

Ambulante obiteljske medicine od ovog tjedna vuiše neće dobivati jednake količine cjepiva – neke će dobivati više, neke manje – ovisno koliko imaju pacijenata starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, piše u utorak Večernji list.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar kazao je da će cjepivo slati adekvatno tome. Struktura pacijenata nije ista u svakoj ambulanti – jednoj je većina pacijenata mlađe životne dobi, a kod drugog stariji, što onda dovodi do nejednake slike cijepljenih.

Kod jednog je liječnika za cijepljenje u drugoj kategoriji, primjerice, prijavljeno 230 pacijenata, a kod drugog 440, a kako cijepe istim tempom, dolazi do situacija da je cijepljena zdrava osoba u dobi od 54 godine, a njegov susjed od 79 nije, što dovodi u pitanje plan cijepljenja.

U četiri tjedna u Zagrebu je na mini-punktovima u domovima zdravlja i u ambulantama cijepljeno 43 tisuća ljudi, a obiteljski liječnici nakon tog prvog ciklusa imaju velike primjedbe na organizaciju cijepljenja. Smatraju da će na ovaj način oni cijepiti do kraja godine.

“Entuzijazam i energija nestali su ne zato što nam je teško cijepiti svoje sugrađane, već zbog činjenice da smo uz svoj svakodnevni posao trebali biti administratori zavoda te županija i Grada Zagreba, koji su organizatori cijepljenja. A to nismo očekivali! Cijepiti da, ali sačiniti popise, prebrojavati pacijente po godinama starosti, paziti na prioritetne skupine, zvati telefonom i obavještavati pacijente o terminima, a onda nakon cijepljenja sve podatke upisati u karton – to nismo očekivali”, rekla je Sanja Klajić Grotić iz Hrvatske udruge ugovornih liječnika (HUUGO).

Dodala je da stariji od 65 godina i kronični bolesnici neće biti procijepljeni do ljeta nastavi li se ovim tempom. A treći val počinje.

Sanja Klajić Grotić poručuje da treba organizirati cijepljenja na velikim punktovima, na kojima će zdravstveni djelatnici biti samo cjepitelji, a ne i administratori. Oslikava to činjenicom da se 43 tisuće građana uz dobru logistiku može brzo i jednostavno cijepiti u jednom vikendu na tri punkta.

Komentiraj