KAOS NAKON UTAKMICE HRVATSKE Brazilska policija izvela kontroliranu eksploziju u dvorani

Fah

Neposredno nakon košarkaške utakmice Hrvatske i Brazila u dvorani Carioca 1 u Olimpijskom parku, sigurnosne službe pronašle su u WC-u za gledatelje sumnjiv ruksak i izvele kontroliranu eksploziju! 80 pripadnika medija, 80 volontera i službenih osoba, kao i košarkaške ekipe Nigerije i Španjolske koje su se spremale za posljednju utakmicu večeri u trenutku eksplozije bile su u dvorani. Novinarka Indexa koja prati Olimpijske Igre u Rio de Janeiru nalazila se u 500-tinjak metara udaljenoj rukometnoj Future Areni. O događaju su nas dodatno informirali kolege iz AIPS-a te menadžer objekta Carioca 1 Herb Corbett. Gledatelji su zadržani ispred dvorane, a utakmica je kasnila nekoliko minuta.

“Stručnjaci su procijenili da obzirom na veličinu i poziciju paketa sportaši i novinari mogu ostati unutar dvorane za vrijeme eksplozije. Publika je zadržana ispred dvorane jer se ruksak nalazio u zoni posjetitelja”

Nakon snažne eksplozije, mediji i sportaši bili su u šoku, no utakmica je ipak krenula. Publika je puštena u dvoranu pred kraj prve četvrtine.

“Kontroliranu eksploziju izvela je federalna policija unutar objekta, uz sve propisne mjere zaštite”, kazao je Corbett.

Ljudi bježali u panici

Na upit je li pak bilo opasnosti za sportaše i novinare koji su u vrijeme eksplozije bili u dvorani, menadžer dvorane nije odgovorio.

“Ne mogu govoriti o tome jer nisam nadležan. Mogu kazati samo da smo pratili sve upute policije i nacionalne vojske”

Članovi Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) tvrde kako je Corbett s papira čitao odgovore pripremljene nekoliko minuta nakon događaja.

Jedan od kolega novinara svjedočio je kako su mnogobrojni navijači počeli bježati kada su čuli eksploziji, misleći da je riječ o napadu. Vozila koja su se kretala po parkiralištu ispred Carioce neke od njih jedva su zaobišla. Nastao je kaos.

Nije prva eksplozija u Riju

Pirotehničari su protekle subote također izveli kontroliranu eksploziju u blizini cilja biciklističke staze nakon pronalaska sumnjivog paketa. Eksplozija se čula u televizijskom prijenosu.

Organizatori Igara u Rio de Janeiru u Olimpijskom parku svakodnevno se bore sa sigurnosnim prijetnjama. Prije dva dana propucan je autobus s novinarima koji su se vraćali iz košarkaške dvorane prema press centru. Troje novinara lakše je ozlijeđeno i predugo su čekali liječničku pomoć. Jedan od glasnogovornika sutradan nam je kazao da je autobus pogođen kamenjem, a ne mecima te da čine sve kako bi podignuli razinu sigurnosti.

Zbog nedovoljnih sredstava, država je Rio de Janeiru neposredno uoči Olimpijskih Igara isplatila dodatnih 850 tisuća dolara za osiguranje. Mjere sigurnosti su povećane, ali ipak nedovoljne.

Komentiraj