‘Kao gitarist Bacha čujem u rocku, metalu ili čemu god, čak i u jazz improvizacijama’

Gitarist Bruno Mičetić izvodi djela Johanna Sebastiana Bacha na električnoj gitari, uz pratnju gudačkog kvarteta Cordas

Toccata i fuga u d-molu“ Johana Sebastiana Bacha doživjela je brojne izvedbe i interpretacije, a odnedavno i gitarističku izvedbu u interpretaciji vrhunskog hrvatskog gitarista Brune Mičetića. Neki ga poznaju kao vrhunskog gitarista heavy metal grupe Keops, a drugi pak kao vrhunskog jazz gitarista. Bez obzira na glazbeni žanr, Bruno Mičetić je vrhunski gitarist. Sad se odlučio okušati i na polju klasične glazbe, izvodeći Bacha na električnoj gitari uz pratnju gudačkog kvarteta Cordas.

„Nasvirao sam se jako puno svakakvih stilova u svom životu i nekako uvijek mi je klasična glazba bila ‘majka glazbe’. Razmišljao sam o tome da probam napraviti nešto drugačije, a opet izazovno meni kao glazbeniku. Bach mi je bio odmah nekako logičan slijed jer kao gitarist njega čujem u rocku, metalu ili čemu god, u jazz improvizacijama također, i veliki ga je bio izazov odsvirati“, rekao je Mičetić.

Koliko mu je vremena trebalo da nauči izuzetno zahtjevnu „Toccatu i fugu u d-molu“? „Budući da sam projekt zamislio kao svoj razgovor s gudačkim kvartetom, odmah sam znao da ću morati biti stvarno spreman, jer kad je riječ o suradnji s klasičnim glazbenicima i kada znaš da ćeš s njima surađivati, moraš biti svjestan da će oni biti na nivou. To je njihovo područje i oni su tu doma. Zato sam se dosta dugo spremao. Trebala su mi tri mjeseca intenzivnog rada da bih bio spreman za studio.“

Uz rad na Bachu, Mičetić je vrlo aktivan i sa svojom heavy metal grupom Keops te su krajem prošle godine potpisali ugovor s njemačkom diskografskom kućom NoCut Entertainment za koju su nedavno objavili novi album na engleskom jeziku „Road To Perdition“, a pred njima je i velika europska turneja.

„Ne mogu previše govoriti još o tome jer datumi nisu službeno vani, ali ono što mogu reći jest da je Keops objavio novi album za njemačku diskografsku kuću NoCut Entertainment i da je album doživio odlične kritike publike i novinara. Oni intenzivno rade na našem bookingu i to će biti zaista jedna lijepa turneja. Prvi album za inozemno tržište i već su se dogodile jako lijepe stvari, a ono najbolje za nas tek slijedi.“

Ni svoju ljubav prema jazzu nije zanemario i svirački je više nego angažiran. „Da, mogu reći da sam stvarno aktivan. Ove godine sam imao jednu turneju sa svojim jazz triom te suradnju s Jazz orkestrom HRT-a, a sada slijede i koncerti s kvintetom i s triom te najesen još jedan koncert s Jazz orkestrom i jedna njemačka turneja s kolegama iz Njemačke u devetom mjesecu, a nakon toga se nadam da ću i u studio s kvintetom. Moram reći da sam stvarno zadovoljan svime što mi se trenutno događa u karijeri. Slijedi jedna jako zanimljiva godina i jedva čekam popeti se na pozornicu nakon toliko vremena“, otkrio je Mičetić. Unatoč velikim planovima i brojnim obavezama, nakon obrade Bacha odlučio se posvetiti i drugim autorima klasične glazbe. „Ovo se pokazalo kao pun pogodak prema reakcijama koje smo dobili. Želim snimiti album s različitim autorima i popeti se na pozornicu i odsvirati koncert s gudačkim kvartetom. To je sada za mene jedan potpuno novi i veliki izazov, ali izazovi su ono što me pokreće i jedva čekam da se u to upustimo“, zaključio je Mičetić.

Komentiraj