Kandidatkinje raspravljale o ženskim pravima, pobačaju i ravnopravnosti u politici

Službeni početak kampanje obilježio je manjak žena na mnogim izbornim listama, a s druge strane kroz kampanju dominiraju teme vezane uz ženska prava.

Upravo zbog toga, večerašnje RTL sučeljavanje obilježile su kandidatkinje na listama i gošće u studiju kandidatkinja Restart koalicije u prvoj izbornoj jedinici Mirela Holy, nezavisna kandidatkinja na listi HDZ-a u šestoj izbornoj jedinici Marijana Petir, kandidatkinja na listi Mosta u drugoj izbornoj jedinici Marija Selak Raspudić i kandidatkinja liste lijevo-zelene koalicije u osmoj izbornoj jedinici Katarina Peović.

Manjak žena u politici, pobačaj kao tema kampanje, je li Istanbulska konvencija doprinijela smanjenju nasilja nad ženama i koje su njihove osobne ambicije teme su o kojima su govorile  kandidatkinje na skorašnjim parlamentarnim izborima.

 Zašto još uvijek imamo manjak žena u politici?

Holy: Zato što su jako često predsjednici stranaka muškarci, a oni često imaju klubove za dečke, a žene se u politi nažalost najčešće ne pomažu. Ono što je meni najgluplje, veliki broj žena smatra da kvote nisu dobre i da se one trebaju birati zbog kvalitete, a ja pitam koliko je muškaraca na listi zbog njihove kvalitete. I žene imaju pravo na 50% mediokritetstva.

 Jesu li žene manje zainteresirane da budu političarke i misli li se i dalje da je to muški posao?

Petir: Ne bih rekla da su žene manje zainteresirane, one kroz različite aktivnosti na raznim poljima pšokazuju da ih itekako zanima dobrobit, a to jest poslanje politike. Žene u većem broju završavaju fakultete, obrazovanije su, ali nam se negdje izgube, ne samo u politici, nego i u biznisu.

Nemaju dovoljnu podršku u onim svim uobičajenim poslovima koji ih čekaju kad se posvete obitelji, uz svoja radna mjesta, neke dodatne aktivnosti, politika traži punu posvećenost i one možda i zbog nedostatka vremena, ali i premale podrške se ne usuđuju istaknuti i kandidirati za određena mjesta i onda se to sve kasnije odražava na strukturu koju imao.

Most ima problem što rodni paritet nije poštovan, ali na štetu muškaraca. Kako to?

Selak Raspudić: Sve je moguće, ne možemo izmjeriti u jednu osobu je li riječ o muškarcu ili ženi i u nekoj drugoj situaciji da možemo komunicirati o njima, kao i o svim drugim pitanjima. Međutim, u ovom trenutku, tjedan dana od izbora, smatram da bi trebali učiniti jednu malu diverziju, ne ljutite se, mislim da bi mi ovdje koje jesmo žene, trebale komunicirati naše programe i ono što trenutno javnost najviše zabrinjava, a to je situacija oko koronakrize i pitanje možemo li uopće pristupiti izborima. Činjenica je da se vlada nije o tome oglasila i da ne znamo ono osnovno…

Razgovorali smo o tome, to jest tema, ali je tema i žene u politici.

Selak Raspudić: Oprostite, mi smo ovdje na neki način getoizirane, dok smo imali sučeljavanja po izbornim jedinicama gdje su muškarci, pretežno, komunicirali svoje izborne programe, a ne to kako je njima kao muškarcima, sada tjedan prije izbora mi isključivo komuniciramo kako je ženama u politici. Nije nevažna tema, ali moramo se vratiti i na druge.

Koliko smo blizu ravnopravnosti žena i muškaraca u politici?

Peović: Mi na svojim listama imamo 50-50, 50 posto muškaraca, 50 posto žena, imamo šest nositeljica lista. To nije posljedica kozmetike već stvarno politike ravnopravnosti spolova koju vodimo već godinama. Ne može se politika ravnopravnosti spolova svoditi samo na izborne liste, što neki čine, već ona mora odražavati status žena u politici. To naše liste stvarno i pokazuju. U tom smislu naše žene ne govore samo o ženskim pravima, o čemu je tu riječ. već i o ekonomiji, govore o socijalnim politikama, dok se uglavnom desni akteri i političari desnice, valjaju u blatu svjetonazorskih politika, pa čak i sociopatskih politika gdje zagovaraju zabranu pobačaja, čak i silovanim ženama.

Kako gledate na ideju zabrane pobačaja u 21. stoljeću?

Peović: Tužno je da se danas bavimo time, da postavljamo pitanje ima li žena pravo na pobačaj. To su ozbiljni udarci na reproduktivna prava žena, koja dolaze od desnice. Riječ je o tome da puno ljudi je zabrazdilo u neke neznanstvene politike. Rekla bih da je to i posljedica nekih izjava i ovdje prisutnih gošća, gdje se zapravo šire lažne vijesti, fake news. Marijana Petir je rekla da se Ustavni sud oglasio i rekao da je pravo na život i začeće ljudsko pravo, da je to u Ustavu, što nije točno. Mi nikad nismo od Ustavnog suda dobili takvu ocjenu, on je rekao da se neće baviti pitanjem začeća i pitanjem prava na život i kada počinje život. Ustavni sud je vrlo jasno rekao da se pravo na pobačaj može konzumirati do 10. tjedna.

Zakonska zabrana pobačaja, da ili ne?

Selak Raspudić: To je prekompleksna tema da bi se sažela u dva tjedna političke kampanje. Ovo su vrijedne teme, ali moramo komunicirati da ne znamo hoćemo li uopće imati legalne izbore. Vlada nije iskomunicirala svojim građanima, koji su ustrašeni i koje to očekuje za tjedan dana hoće li im pružiti maske i svoju ostalu opremu besplatno, da bi mogli pristupiti izborima.

“Moj stav nije tajna i koga god zanima u tri klika na Googleu će ga saznati. Neću dozvoliti da se narušava dostojanstvo te kompleksne i teške teme ovakvim diskursom kakav je bio u javnosti”, rekla je Selak Raspudić svoj stav i pobačaju.

Peović: Narušava se upravo takvim nejasnim porukama.

Selak Raspudić: Oprostite, ako može biti nečiji politički stav dizanje srednjeg prsta, onda može i moj politički stav…

Peović: Politika nije stvar pristojnosti.

Selak Raspudić: U redu, onda moj politički stav kao ukazivanje na kompleksnost ove teme i nedostatak dijaloga između dvije strane koje možda žele dobro ali su zaraćene, je odbijanje komuniciranja o toj temi na ovoj razini radi sticanja političkih bodova.

Peović: Ne može se tako ulaziti u politiku.

Petir: Ja sam za zakonsku zaštitu života jer smatram da on započinje začećem i da ga treba štititi od začeća do prirodne smrti. Samo bih rekla da bi gđa Peović trebala pažljivije slušati ono što ja govorim, jer je ovdje pogrešno citirala ono što sam rekla. Članak 21. Ustava RH štiti svaki ljudski život, to je pod A, a pod B, Ustavni sud se oglasio o postojećem zakonu koji regulira pitanje pobačaja i potvrdio je ono što su rekla četiri medicinska fakulteta u Hrvatskoj, da ljudski život počinje začećem…

Peović: To nije rekao Ustavni sud.

Petir: Mogu li dovršiti? Ja vas nisam prekidala. Ustavni sud je također rekao da ne postoji pravo na pobačaj i rekao je da je potrebno provesti savjetovanja i detaljno ih propisati.

Ambicije kandidatkinja u izvršnoj vlasti

Holy: Nisam time impresionirana, ali da, mene uvijek zanimaju instrumenti s kojima možete mijenjati društvo, a možete bolje mijenjati društvo iz pozicije vlade, nego Sabora.

Petir: Naš je cilj pobijediti, a onda ćemo razgovarati o izvršnoj vlasti. Svakako ću se i dalje baviti poljoprivredom i zaštitom sela i tradicionalnih vrijednosti.

Selak Raspudić: Ulogu zastupnika smatram izuzetno važnom i ona je potpuno zanemarena. Moramo vratiti dostojanstvo u Sabor, a tek onda možemo govoriti o izvršnoj vlasti. Još minutu bih pozvala sve građane da u skladu s epidemiološkim mjerama ne dozvole da nam ukradu i ove izbore, da se odazovu, izlaznost je naša borba za demokratizaciju društva.

Peović: Više smo puta rekli da nećemo sudjelovati u koaliciji s desnom vladom, ni sa SDP-om, ali smo spremni podržati manjinsku vladu uz niz proradničkih mjera, s obzirom na sastav vlade.

Komentiraj