Kandidat za župana Istarske županije: “Mjesto u domu za umirovljenike u Puli se čeka nevjerojatnih četiri tisuće dana. To je neprihvatljivo”

Danijel Ferić, kandidat za župana Istarske županije, Boris Demark, kandidat za gradonačelnika Pazina i njegova zamjenica Jadranka Mrak u petak su održali konferenciju za novinare gdje se govorilo o transparentnom upravljanju javnim novcem i lokalnim referendumima u Istri te o pazinskim razvojnim projektima.

Ferić je istaknuo uvođenje besplatne aplikacije kojom će građani moći pratiti trošenje novca iz budžeta.

“Kreirat ćemo besplatnu aplikaciju putem koje će svi građani imati uvid u isplate iz Proračuna Istarske županije koji iznosi 1.619.600.000,00 kuna, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, troškove poput, primjerice, dnevnica ili reprezentacije svih zaposlenika Županije. Aplikacija će se koristiti i za sve županijske tvrtke i ustanove.

Također, uvest ćemo i participativno budžetiranje pri izradi proračuna Istarske županije. A o svim županijskim poduzećima i ustanovama raspravljati će se u županijskoj skupštini kako bi cjelokupna javnost znala čime se bave, kako doprinose javnom interesu i kako uopće posluju.

Kad su u pitanju lokalni referendumi omogućiti ćemo izjašnjavanje građana i građanki o svim relevantnim pitanjima vezanim za našu regiju. Teme poput stogodišnjih koncesija na plažama i drugim javnim dobrima ili nametnuti projekti poput ŽCGO Kaštijun koji su štetni za zdravlje građana i okoliš, zaslužuju da se i građane pita za mišljenje”, iznio je Ferić.

Projekti bez klijentelizma

Potom se osvrnuo i na aktualne projekte s pazinštine, u ingerenciji Županije, za koje će se založiti kao župan.

“Drago mi je da se započelo s izgradnjom doma za umirovljenike, doduše prigodno par dana pred lokalne izbore, ali problem naših sugrađana treće životne dobi u Istri je gorući. Neprihvatljivo mi je da se u najvećem istarskom gradu Puli mjesto u domu čeka nevjerojatnih četiri tisuće dana, a primjerice u Umagu svega pet dana. Zato će županija nastaviti sa sufinanciranjem ovog važnog kapitalnog projekta jer građani pazinštine to zaslužuju i predugo su to i čekali”, istaknuo je Ferić.

Govoreći o pazinskom temama, Boris Demark je istaknuo kako je pazinski SDP prije četiri godine predlagao izgradnju doma koji se tek sada počinje graditi.

“Sloganom ‘ZA promjene’ želimo poručiti kako želimo transparentnu javnu upravu, promoviranje socijaldemokratskih i zelenih politika u gradu Pazinu, revitalizacija starogradske jezgre, poticanje malog i srednjeg poduzetništva, nastavak započetih projekata, ali bez klijentelizma, nepotizma i privilegija bilo koje vrste”, zaključio je Demark.

“Ulaganje u kulturu, obrazovanje, sport i turizam te veća suradnja s udrugama civilnog društva su projekti za koje ću se zalagati u svom djelovanju kao Borisova zamjenica. 16.5. Pazinjanke i Pazinjani izađite i glasajte ZA promjene”,  poručila je Jadranka Mrak.

Komentiraj