Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Petek: “Gradsko stambeno komunalno građanima guli kožu”

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, ujedno nezavisni zastupnik u Zagrebačkoj skupštini, Renato Petek u subotu je rekao da u Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu (GSKG) “građanima gule kožu dodatnom naplatom usluga i naknada u poslovima vezanim uz obnovu oštećenih zgrada poslije potresa”.

“Sve gradske tvrtke trebaju pomoći građanima u obnovi od potresa bez naplate dodatnih usluga i preuzeti pozitivnu ulogu u obnovi fonda zgrada u Zagrebu te održati povjerenje u gradske institucije.

Građanima gule kožu! S obzirom na dosadašnji rad GSKG-a poslije potresa iz ožujka, mnogi se građani s pravom pitaju upravlja li gradskim sustavom i komunalnim tvrtkama Pablo Escobar ili gradonačelnik Bandić koji je tu da služi građane pružajući im potrebne komunalne usluge”, istaknuo je Petek na konferenciji za novinare ispred GSKG-a.

GSKG tri puta pao na ispitu

Petek kaže da je GSKG u tri situacije “palo na ispitu”.

Prvo, kod hitnih intervencija uklanjanja dimnjaka i hitne sanacije kada su korisnici, građani od ugovornih izvođača GSKG za potrebne poslove morali plaćati dva do tri puta više novca u odnosu na razdoblje prije potresa.

Druga situacija, kaže Petek, dogodila se kada su korisnici od upravitelja zgrade, GSKG, dobili cijene po kojima će im oni pomoći u prikupljanju dokumentacije potrebne za natjecati se za sredstva koja će za konstrukcijsku obnovu objekata dodjeljivati Fond za obnovu. Naknadnom intervencijom gradonačelnika, prestali su s takvom naplatom, kaže Petek.

Treća situacija je, kako je rekao, da GSKG uzima 1,5 posto naknade od korisnika za kredite kojima građani kreću u obnovu objekata.

Devet milijuna kuna dobiti

“Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo je u ranijem razdoblju ostvarilo devet milijuna kuna dobiti. Dobit u situaciji obnove od potresa ne smije biti prioritet, već to mora biti pomoć građanima, korisnicima koji ionako snose najveću teret obnove objekata”, naveo je Petek.

Gradsko stambeno, istaknuo je, mora zaštititi građane od višestrukog povećanja cijena radova kod ugovorenih izvođača radova, u odnosu na razdoblje prije potresa.

Poručio je da GSKG kao gradska tvrtka mora imati pozitivnu ulogu u obnovi fonda zgrada u Zagrebu.

 

Komentiraj