EPA/FILIP SINGER

Kandidat Slobodnjačke stranke dobio prvi krug austrijskih predsjedničkih izbora

Kandidat desne, populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPOE) Norbert Hofer ostvario je u nedjelju neočekivanu pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora, a zasad nije još poznato tko će se s njim sučeliti u drugom krugu, objavila je austrijska televizija pozivajući se na prve projekcije.

Iako predizborne ankete nisu ukazivale na njegovu pobjedu, Hofer je dobio više od 36 posto glasova, čime sigurno ulazi u drugi krug. To je najbolji ikad ostvareni rezultat Slobodnjačke stranke na nacionalnoj razini.

Još je nejasno hoće li u drugi krug s Hoferom Alexander Van der Bellen, kojeg podržava stranka Zeleni, ili bivša sutkinja Ustavnog suda i neovisna kandidatkinja Irmgard Griss.

Van der Bellen bi trebao dobiti oko 20 posto glasova, a Griss oko 19 posto.

Iza njih, kao što su i predviđale predizborne ankete, nalaze se kandidati velikih etabliranih stranaka koje posljednjih desetljeća vladaju Austrijom, kandidat vladajuće Socijaldemokratske stranke Austrije (SPOE) Rudolf Hundstorfer i kandidat narodnjaka (OEVP) Andreas Khol.

Socijaldemokratski predsjednik Heinz Fischer nije se više mogao kandidirati jer je na toj funkciji odradio dva šestogodišnja mandata.

Predsjednička dužnost u Austriji uglavnom je reprezentativnog karaktera, a neki ju nazivaju i “funkcijom najvišeg činovnika u državi”.

Komentiraj