EPA

Kanadske vlasti otvorile olimpijski stadion u Montrealu tražiteljima azila

Kanadske zdravstvene vlasti i humanitarni djelatnici otvorili su montrealski olimpijski stadion kako bi pružili utočište tražiteljima azila koji u sve većem broju dolaze iz Sjedinjenih Država u Kanadu.

Crveni križ Quebeca i lokalne zdravstvene vlasti otvorile su u srijedu stadion azilantima, koji su tamo pristigli autobusom nakon prelaska granice sa SAD-om, objavila je glasnogovornica Crvenog križa Stephanie Picard.

Toronto se suočava s rastućim prilivom izbjeglica koji stižu iz susjednih Sjedinjenih Država, a Crveni križ pomaže u njihovu smještaju osiguravajući krevete i druge potrebne stvari.

Zdravstvene vlasti u Montrealu nisu navele koliko će azilanata naći privremeni smještaj na stadionu koji je ugostio Olimpijske igre 1976.

Više od 4.300 ljudi ove je godine prešlo granicu između dviju država u potrazi za azilom. Velika većina njih stigla je u Quebec, pokazuju podaci savezne vlade.

Mnogi tražitelji azila navode da su napustili SAD u strahu od najavljene restriktivne imigracijske politike predsjednika Donalda Trumpa.

Ljude koji ilegalno prijeđu granicu i potom žele pokrenuti zahtjev za azilom prvo pregledavaju policija i pogranični dužnosnici te im se potom dopušta ispunjavanje zahtjeva i život u Kanadi do rješavanja njihova zahtjeva.

Montrealski gradonačelnik Denis Coderre pozdravio je u srijedu na Twitteru tražitelje azila navodeći da je samo u srpnju pristiglo 2.500 ljudi. On je osiguravanje smještaja novopridošlima nazvao “humanitarnom gestom”.

Komentiraj