Kanaderi jučer gasili požar kod Trogira

Dva kandera Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sudjelovala su jučer u gašenju požara na lokaciji Primorski dolac-Prgomet iznad Trogira u Splitsko-dalmatinskoj županiji, izvijestio je MORH.

Ovo je ujedno i prvo angažiranje zračnih protupožarnih snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni koja je počela 15. lipnja.

“Hrvatska vojska sudjeluje u protupožarnoj sezoni sa zračnim protupožarnim snagama s ukupno 12 protupožarnih aviona (šest Canadaira CL-415 i šest Airtractora AT-802), te s još dva helikoptera Mi-8 MTV za gašenje požara i prijevoz vatrogasaca i opreme do požarišta te s jednim avionom Pilatus PC-9M za izviđanje.

Hrvatska kopnena vojska sudjeluje s 200 pripadnika u spremnosti za brzu intervencije na požarištima, kao i dodatnim snagama za ojačanje, dok Hrvatska ratna mornarica osigurava desantni brod minopolagač za prijevoz opreme i ljudi na otoke s velikim rezervoarom za vodu te jedan desantni jurišni brod za traganje i spašavanje i dvije gumene brodice.

Značajnu ulogu i ove godine imat će i besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“ koji će se koristiti za rano otkrivanje požara i omogućiti prijenos podataka u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Situacijskom operativnom središtu u Divuljama”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj