Kanaderi gase požar kod Trogira

HINA/ Mario STRMOTIĆ

Dva kanadera CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u utorak predvečer upućena su na gašenje požara na lokaciji Marina-Vrsine-Najevi kod Trogira, što je i prvi požar u kojem su angažirane zračne snage od početka ovogodišnje protupožarne sezone koja je počela 1. lipnja.

Iz Ministarstva obrane su priopćili kako zajedno s Oružanim snagama RH sudjeluju u pripremi i provedbi protupožarne sezone 2018., temeljem Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2018. i Zakona o obrani.

Sukladno Programu aktivnosti, MORH izrađuje Operativni plan korištenja i pomoći OS RH u zaštiti kod požara otvorenog prostora, koji postaje sastavni dio Državnog plana angažiranja vatrogasnih snaga koje sudjeluju u gašenju požara.

OS RH djeluju na temelju Operativnog plana i zapovijedi nadređenih prema utvrđenoj shemi zapovijedanja, izvješćivanja i koordinacije, sukladno zakonskim i podzakonskim propisima iz područja obrane.

Također, temeljem Programa aktivnosti Vlade, u prostorima Državne vatrogasne intervencijske postrojbe u Divuljama kod Trogira za vrijeme trajanja protupožarne sezone (1. lipnja – 30. rujna) Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s MORH-om, MUP-om i drugim tijelima sustava domovinske sigurnosti ustrojila je Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH.

O tom je zapovjedništvu oprema za prijenos slike i prikaz svih relevantnih informacija u realnom vremenu, odakle se rukovodi i kordinira uporaba Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u gašenjima požara.

Zadaća OS RH kroz trajanje protupožarne sezone je pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama u gašenju požara otvorenog prostora, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, opskrbljivanje vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara, kao i stanovništva ugroženog požarom.

Za provedbu ovih zadaća iz sve tri grane OS RH (Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske ratne mornarice) ustrojavaju se Protupožarne namjenski organizirane snage OS RH, zaključuju u MORH-u.

Komentiraj