Kanada se ispričala i dogovorila odštetu s bivšim zatvorenikom Guantanama

Hina

Kanada se u petak ispričala i dogovorila odštetu s kanadskim državljaninom koji je odslužio deset godina u zatvoru Guantanamo, što bi se moglo pokazati nepopularnim potezom za premijera Justina Trudeaua.

Omar Khadr uhićen je 2002. u Afganistanu kada je imao 15 godina, nakon razmjene vatre s američkim vojnicima te je proveo deset godina u zatvoru u američkoj vojnoj bazi na istoku Kube.

Godine 2010. vrhovni sud odlučio je da je Kanada prekršila njegova prava kada slala svoje agente da ga ispitaju u zatvoru i rezultate ispitivanja dijelila sa SAD-om.

“Ispričavamo se gospodinu Khadru zbog uloge koju su kanadski dužnosnici imali u vezi s njegovim zatočenjem u inozemstvu i zbog štete koja mu je nanesena”, napisali su u priopćenju ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland i ministar javne sigurnosti Ralph Goodale.

Ostale pojedinosti nisu naveli, ali su upućeni izvori rekli da će Khadru biti isplaćeno 8.2 milijuna američkih dolara odštete.

To je od 2007. peta takva nagodba s kanadskim državljanima koji su bili zatočeni u inozemstvu.

Oporbeni konzervativci osudili su odluku vlade rekavši da se Ottawa ne bi trebala nagađati s čovjekom koji je priznao da je ubio američkog bolničara u borbama 2002.

Komentiraj