Pronađena su tijela petero poginulih planinara koji su nestali u subotu nakon odrona snježnog grebena na planini nedaleko Vancouvera, objavila je kanadska policija u nedjelju.

Odron snježnog grebena se dogodio na vrhu planine Harvey, koja se nalazi u mjestu Lions Bay, 33 kilometra sjeverno od grada Vancouvera.

Policija je zaprimila poziv u pomoć dvojice planinara, jednog koji je zaostao za ostalim članovima planinarske ekspedicije te drugog koji se slučajno zatekao u blizini.

Kako se navodi, oni su uputili poziv nakon što su se susreli na vrhu planine te uočili tragove posade, no ne i njih u blizini.

Kako je za CBC News izjavio voditelj lokalne službe za traganje i spašavanje Martin Colwell, vjerojatno je da je skupina planinara zakoračila na snježni greben, viseću nakupinu snijega i leda, koji se potom odlomio, a planinari su pali niz litice čija je visina na toj strani između 500 i 600 metara.

Snježni odroni i lavine, koje su u Kanadi relativno česte, najviše ljudskih života su odnijele na prvi dan 1999. godine, kada je u selu Kangiqsualujjuaq u sjevernom Quebecu stradalo devet planinara.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.