Kanada nema dovoljno svježeg bambusa, dvije divovske pande otputovale u Kinu

Svaka odrasla divovska panda svakodnevno konzumira oko četrdeset kilograma bambusa

Zoološki vrt u kanadskom Calgaryju zbog nestašice svježeg bambusa preselio je dvije divovske pande – Er Shun i Da Mao – u Kinu. Naime, kako piše BBC, pandemija koronavirusa uzrokovala je nestašicu svježeg bambusa u zemlji, a Kanada od sviibnja pokušava repatrirati dvije pande u Kinu. Trebali su mjeseci da se osiguraju međunatodne putničke dozvole za ove životinje.

Er Shun i Da Mao stigli su u Kanadu 2014. godine i trebali su ostati 10 godina, kao dio sporazuma između Kanade i Kine. Posuđeni su u znak dobre volje između dviju zemalja, gesta koja se ponekad naziva i “panda diplomacija”.

Prema podacima ZOO-a, 99% prehrane divovske pande sastoji se od svježeg bambusa, a svaka odrasla divovska panda svakodnevno konzumira oko četrdeset kilograma bambusa. ZOO u Calgaryju uvozio je svježi bambus iz Kine, ali su od pojave pandemije koronavirusa imali velikih problema sa zadovoljavanjem potreba pandi, pogotovo nakon što je u ožujku otkazana većina letova.

Zoološki vrt je u svibnju najavio da će životinje morati vratiti četiri godine ranije od planiranog, kako bi pande mogle uživati u bogatoj zalihi kineskog svježeg bambusa. U kolovozu su, pak, objavili da, unatoč naporima i pregovorima s kineskom i kanadskom vladom, vrt je objavio da Kina nije odobrila međunarodne dozvole zbog promjena u uvoznim zakonima i karantenskim objektima.

Dobre vijesti stigle su u petak. ZOO je objavio da je ‘nakon više mjeseci napornog rada’ osigurao međunarodne dozvole da njihove voljene pande vrati u Kanadu.

 

Komentiraj