epa

KANADA NA ČELU G7: Rizičan “naprednjački program”

Kanadski premijer Justin Trudeau obećava “naprednjački program” kanadskog predsjedanja skupinom G7 od 1. siječnja 2018., ali bi rasprave još jednom mogle zapeti na klimatskim promjenama.

Predsjedanje za Justina Trudeaua dolazi u času kada njegova vlada svu svoju energiju ulaže u teško ponovno pregovaranje o Sjevernoameričkom ugovoru o slobodnoj trgovini (NAFTA) sa Sjedinjenim Državama i s Meksikom koje je predsjednik Trump zahtijevao u kontekstu američkog protekcionizma.

Ravnopravnost spolova, klimatske promjene i gospodarski rast “koji koristi svima” jesu prioriteti kanadskog predsjedanja summitom sedam najrazvijenijih zemalja (SAD, Njemačka, Japan, Velika Britanija, Francuska, Kanada i Italija).

Kanadski premijer želi “dati konkretna rješenja” za sve te probleme kada se 8. i 9. lipnja 2018. sastane s drugih šest predsjednika država i vlada u La Malbaieu, gradiću u turističkoj regiji Charlevoix, 150 km sjeveroistočno od grada Quebeca, koju je UNESCO proglasio svjetskim rezervatom biosfere.

Klimatske promjene mogle bi biti jabuka razdora na tom susretu na vrhu, misli John Kirton, voditelj istraživačke skupine o G7 na sveučilištu u Torontu.

Na prošlom summitu G7 u Taormini, u Italiji, Donald Trump je bio ‘usamljeni jahač’ i poslije je objavio da se SAD povlači iz Pariškog klimatskog sporazuma.

Želeći unaprijed smanjiti napetosti, Kanada predlaže da se rasprava o klimatskim promjenama proširi na “oceane i na čiste energije”, priopćile su Trudeauove službe.

“Trump voli Trudeaua i poslušat će ga. Premijer mora samo pronaći kako promijeniti Trumpov način razmišljanja”, ocijenio je Kirton.

Ako se pregovori o NAFTA-i uspješno završe, kanadski premijer bi mogao iskoristiti svoju moć “uvjeravanja” i pridobiti američkog kolegu za “borbu s klimatskim promjenama”, dodaje Kirton.

To je za Kanadu teška zadaća jer je i sama podložna kritici zbog povećanja emisije stakleničkih plinova i eksploatacije bitumenskog pijeska u Alberti, na zapadu Kanade, istaknula je sredinom prosinca Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Na summitu će važna tema za Trudeaua biti ravnopravnost spolova za koju je dao primjer odmah po dolasku na vlast  kada je imenovanjem žena u vladu, Senat i Vrhovni sud nastojao postići ravnomjernu zastupljenost spolova.

Tijekom kanadskog predsjedanja nametnut će se i druge teme, poput sjevernokorejskog nuklearnog programa. Ne čekajući službeni susret čelnika G7 u lipnju, Kanada i SAD zajedno rade na otklanjanju krize, pa će se već 16. siječnja u Vancouveru sastati dvadesetak ministara vanjskih poslova.

Komentiraj