Kanabis ostaje na WADA listi zabranjenih supstanci ali je kazna za pozitivan test smanjena

Kanabis će ostati na listi zabranjenih supstanci Svjetske anti-doping agencije (WADA), ali će pozitivan nalaz sportašima ipak donijeti blažu kaznu. Zahtjev da se kanabis makne s liste zabranjenih supstanci Svjetska anti-doping agencija razmatrala je zbog puno pritužbi pristiglih iz Sjedinjenih država nakon što je najbolja američka sprinterica Sha’Carri Richardson prošle godine morala propustiti Olimpijske igre u Tokiju zbog pozitivnog testa na spomenutu tvar. Opći je stav da kanabis, odnosno marihuana, ne može pomoći u cilju poboljšavanja sportskih performansi te da onda niti ne treba biti na listi zabranjenih sredstava. Sama Sha’Carri Richardson branila se kako je marihuanu koristila kako bi se lakše nosila s tugom nakon majčine smrti.

„Korištenje ove droge narušava duh sporta“, stoji u WADA-inom priopćenju, uz dodatak kako „Svjetska anti-doping agencija planira nastaviti s istraživanjem kanabisa u ovom području u vezi s potencijalnim učincima poboljšavanja performansi, utjecajem na zdravlje sportaša te na percepciju sportaša, stručnjaka i drugih prema kanabisu“.

WADA je ipak odlučila smanjiti kaznu za pozitivan nalaz na kanabis sa dvije godine na jedan do tri mjeseca, iako je zapravo ovaj blaži oblik kazne već egzistirao pa je tako spomenuta Sha’Carri Richardson, koja je pred Tokio bila u statusu jedne od favoritkinje za medalju, kažnjena samo na mjesec dana – iako je to zapravo bilo najvažnijih mjesec dana, točno za vrijeme Olimpijskih igara.

Istovremeno, na listu zabranjenih sredstava dodan je lijek protiv bolova Tramadol.

Komentiraj