Hrvatski sabor osvijetlit će u nedjelju, na Svjetski dan svjesnosti o autizmu, pročelje zgrade plavim svjetlima, čime će se pridružiti kampanji Ujedinjenih naroda za potporu osobama s autizmom, priopćeno je u petak iz Hrvatskoga sabora.

Kampanjom paljenja plavih svjetala želi se na svim razinama društva podići svijest o autizmu te upozoriti na važnost aktivnijeg uključivanja mjerodavnih državnih institucija u rješavanje problema osoba s autizmom, istaknuto je u priopćenju.

U proteklih 50 godina autistični poremećaji povećali su se čak 15 puta, a najnovija istraživanja procjenjuju da se poremećaj iz autističnog spektra pojavljuje na jednom od 80 novorođenih. Na osnovi dijagnostičkih podataka, procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 12.000 osoba s autizmom.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu kako bi istaknula potrebu poboljšanja kvalitete života osoba s autističnim poremećajima kako bi, kao sastavni dio društva, mogle živjeti ispunjen i smislen život. Ove se godine taj dan obilježava uz geslo “Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo”.

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga koji se očituje slabom socijalnom interakcijom i komunikacijom te ograničenim i ponavljajućim obrascima ponašanja. Poremećaj se javlja do treće godine života, utječe na mnoge dijelove mozga, a uzrok mu još nije poznat. Autizam obuhvaća spektar poremećaja koji se kreću od blagih do teških, a četiri puta se češće javlja u muškaraca nego u žena.

 

Komentiraj