Kampanja ‘Srpanj bez plastike’: Zelena akcija zahtjeva pravo na vodu bez ambalaže

U sklopu kampanje ‘Srpanj bez plastike’ Zelena akcija u utorak je pozvala lokalne vlasti diljem Hrvatske da potaknu izgradnju česmi u javnim prostorima gradova kako bi svima osigurale pravo na pitku vodu bez ambalaže te smanjile količine plastičnog otpada.

lokalne vlasti diljem Hrvatske da potaknu izgradnju česmi u javnim prostorima gradova kako bi svima osigurale pravo na pitku vodu bez ambalaže te smanjile količine plastičnog otpada.

Razvili su transparent s natpisom “1 česma = 1.000.000 plastičnih boca manje” te postavili simbolične prikaze česmi. Tako su željeli pokazati da je i manjim prostornim intervencijama moguće učiniti pitku vodu dostupnom u javnim prostorima. Manduševac je nekad bila javna česma i to treba postati opet.

Zelena akcija ističe da beplatno dotupna pitka voda u javnom prostoru predstavlja komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard te je osobito važna u smanjenju potrošnje plastične ambalaže. “Svake minute u svijetu se kupi milijun plastičnih boca vode. Izgradnjom adekvatnih punktova s besplatnom pitkom vodom te promocijom boca za ponovno punjenje možemo utjecati na smanjenje potražnje za flaširanom vodom. Time se može smanjiti upotreba štetne jednokratne plastike, posebice kad je u pitanju pitka voda, koja bi trebala biti javno dostupna te u potpunosti besplatna”, poručuju.

PHOTO: Zelena akcija

Iako u Hrvatskoj imamo relativno visoku stopu prikupljanja plastičnih boca u sustavu povratne naknade, nepotrebno stvaramo otpad za čije je adekvatno gospodarenje nužno uložiti puno energije; od procesa prikupljanja, sortiranja i transporta preko radne snage do same reciklaže. Aktivisti naglašavaju da se plastika može reciklirati samo ograničen broj puta, nakon čega dolazi do tzv. “downcyclinga” i kao reciklat završava u proizvodima manje kvalitete nakon čega se nastavlja raspadati na mikro i nano čestice te ostavlja negativne posljedice na ljudsko zdravlje.

“Jedinu korist od flaširane vode imaju tvrtke koje proizvode plastične boce i koncesionari koji zakupljuju izvore pitke vode te ju nakon flaširanja kupcima naplaćuju tisuću puta više. Ne smijemo im dopustiti da nastave uništavati okoliš i ljudsko zdravlje, a pritom na nama zarađivati. Rješenje je u sustavu ponovne uporabe i ponovnom punjenju pomoću proizvoda poput bočica za višekratnu upotrebu. Također, Planom gospodarenja otpadom imamo obvezu smanjenja ukupne količine otpada, a postavljanje česmi i posljedično smanjenje nastanka plastičnog otpada doprinijelo bi ispunjenju i tog cilja”, navodi se u priopćenju.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]