Kampanja ‘Spasimo gnijezda ispod lastovskih zvijezda’ ima cilj očuvati endemske ptičje vrste

Press/Biom

Gregula (Puffinus yelkouan) i njezin nešto krupniji srodnik kaukal (Calonectris diomedea) jedine su vrste ptica iz reda cjevonosnica (Procellariiformes) koje se gnijezde u Hrvatskoj, i to samo na udaljenim otočićima, prije svega kod Lastova i Palagruže.

“Nestanak kaukala i gregule sa Jadrana bio bi veliki gubitak za Hrvatsku i zato smo odlučili pokrenuti kampanju za njihovo spašavanje i očuvanje. Biomova istraživanja i akcije na terenu pokazuju da ustrajnim radom i uklanjanjem prijetnji možemo očuvati ove ugrožene vrste, no sada nam je potrebna podrška građana da bismo u tome i uspjeli“, poručio je povodom početka kampanje ‘Spasimo gnijezda ispod lastovskih zvijezda’ Sven Kapelj, voditelj Programa za očuvanje ptica u Udruzi Biom.

Najnoviji Crveni popis ptica Europe (listopad, 2021.) utvrdio je kako je maleni hrvatski albatros – gregula (Puffinus yelkouan) u stvari znatno ugroženiji.

Udruga Biom od 2010. godine zahvaljujući stotinama radnih sati stručnjaka i volontera prati stanje na terenu, prebrojava gnijezda, otklanja prijetnje poput crnih štakora i prati kretanje tih ptica u cilju zaštite područja na kojem žive. Zahvaljujući satelitskim odašiljačima zna se da neki od naših kaukala odlete sve do Brazila, a zabilježeni su i trenuci u kojima naše gregule iz Sredozemnog mora kroz Bospor prođu u Crno more kako bi se tamo hranile.

Udruga poziva sve građane da se uključe u kampanju za spašavanje kaukala i gregule, a dodatne informacije možete potražiti na službenoj internetskoj stranici, kao i učlanjivanjem u zajednicu prijatelja ptica i prirode Udruge Biom.

Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti. Okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, educira djecu, mlade i odrasle, provodi istraživanja te zagovara ekološke promjene.

FOTO: Press/Biom

Komentiraj