Krajnji kupci karlovačkog gradskog sustava centralnog grijanja morat će do 1. rujna ove godine odabrati svog “kupca toplinske energije” i sklopiti s njim ugovor o potrošnji toplinske energije, pa Gradska toplana provodi kampanju da se građani i tvrtke odluče za nju.

Direktor karlovačke Gradske toplane Inoslav Latković je na konferenciji za novinare najavio tribine, okrugle stolove i druge vidove komunikacije s građanima da bi se pojasnila ta obaveza da u ime krajnjih korisnika ugovore potpisuju njihovi ovlašteni predstavnici uz pojedinačne ovlasti stanara, čim sakupe više od pola suglasnosti.

Istaknuo je kako u Gradskoj toplani ne očekuju veće probleme, iako se do sada od ukupno 8031 njihovih krajnjih korisnika većina još nije odlučila sklopiti ugovor, a zakon predviđa da će to za neodlučne učiniti sud, ako se sudu obrati bilo koji od suvlasnika zgrade, jer je to važno za normalno funkcioniranje tržišta. U Karlovcu je, naime, upitno grijanje u narednoj sezoni za preko 60 posto svih toplinskih stanica u gradu.

“Toplinska će se energija ubuduće isporučivati samo toplinskim stanicama koje budu imale preko pedeset posto potpisa i važeći ugovor s Gradskom toplanom. Do sada su ugovor sklopili korisnici grijanja sa 67 od ukupno 177 toplinskih stanica. Obaveza krajnjih kupaca je ista i drugdje u Hrvatskoj, a karlovačka Gradska toplana jedan je od ukupno 31 poslovnih subjekata u Hrvatskoj registriranih za djelatnost “kupca toplinske energije”.

Latković je podsjetio na problem pojedinaca u Karlovcu koji su se “bespravno izdvojili” iz sustava centralnog grijanja, te naglasio da im je upravo nepostojanje ovakvog ugovora bio glavni argument da imaju pravo sami odlučiti kako će se grijati. Prema njegovim riječima, manje od jedan posto njihovih krajnjih korisnika se odvojio i tvrtka vodi s njima sudske sporove.

Na novinarsko pitanje što će biti s onima koji ugovore ne potpišu, odgovorio je da tim zgradama “neće moći biti isporučena toplinska energija”, te da bi u slučaju grijanja troškovi teretili pojedinih zgrada bez ugovora teretili toplanu, a ne krajnje kupce.

Pravnica tvrtke Marina Salopek rekla je da krajnji korisnici, vlasnici stanova, neće izravno sklapati ugovor s Toplanom, već će većina (51 posto suvlasničkih dijelova zgrade) donijeti odluku tko će biti njihov ovlašteni predstavnik za potpisivanje ugovora o potrošnji toplinske energije. Tada će predstavnik s ovlaštenjem moći potpisati ugovor s Gradskom toplanom, što će potom obvezivati sve stanare. “Ako se ne postigne suglasnost o odabiru kupca odluku će, prema istom Zakonu, donijeti sud na zahtjev bilo kojeg suvlasnika, što je novost koja znači da postupak neće pokretati Gradska toplana već netko od suvlasnika”, rekla je Salopek.

Komentiraj